Binnenland, Commentaar

Geen PS in Vlaanderen

Mijmering over de afwezige PS

De Vlaming staat in mei voor een keuze tussen het N-VA-model en het PS-model? Volgens Kris Peeters is dat onzin: het beleid in Vlaanderen wordt niet bepaald door de Franstalige socialisten. Hij herhaalt het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat: er is geen PS in Vlaanderen.

Binnenland

Toch niet zo verschillend

Waalse vs Vlaamse Beweging eindigt in gelijkspel

Gesloten, etnisch geladen, racistisch, gevaarlijk… neen, niet veel Franstaligen hebben een hoge pet op van nationalisme. Zeker het Vlaams-Nationalisme wordt in Franstalig België aanzien als een donkere en gevaarlijke stroming, waar in Wallonië geen tegenhanger van bestaat. Maar daar klopt niets van, zeggen historici. Ook de Waalse Beweging heeft een verleden van negativisme en ‘racisme’.

Geen categorie

‘België? Twee landen die haast niets met elkaar te maken hebben.’

‘Ik doe iets wat weinig Belgen doen. Ik lees kranten en kijk (soms) naar televisie van de overzijde. Dagelijks La Libre Belgique en Le Soir; wekelijks Mise au point (RTBf) en Controverse (RTL-TVI) op het scherm. Het voedt evenzeer mijn ergernis als het mij informeert. Al vind ik Controverse een sterk programma, veel meer op zoek naar “waarheid” dan Mise au Point. Maar dat laatste is dan ook gemaakt door een staatszender.’ Louis Verbeke geeft meteen zijn visitekaartje af.

Binnenland

Het N-woord

Waalse regionalisten koesteren taboe dat hen schaadt

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) suggereerde eerder deze week zowaar dat nationalisme ook best open en inclusief kon zijn. Uit de voorspelbare Franstalige kritieken plukken wij de repliek van een partijgenoot en naaste collega van Demotte: minister-vice-president Jean-Claude Marcourt (PS). Of hoe semantiek de Waalse regionalisten dwars zit. 

Geen categorie

Onterechte Waalse borstklopperij

Een betere jobcreatie, meer nieuwe ondernemingen, minder faillissementen: is Wallonië zijn achterstand op Vlaanderen eindelijk aan het inhalen? Wie de cijfers in perspectief plaatst, kan enkel concluderen dat euforie niet op zijn plaats is.

Geen categorie

Een Waalse tweestrijd

Verschillende analyses over de toekomst van Wallonië doen de spanningen tussen regionalisten en antiregionalisten voor het eerst sinds lang oplaaien. Tot in de Waalse regering zelf.

Geen categorie

Waalse paarse golf in aantocht

Politiek Wallonië stelt zich in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober één vraag: hoeveel steden en gemeenten zullen vanaf volgend jaar bestuurd worden door een paarse coalitie?

Binnenland

Vlaanderen en Duitsland, samen sterk

In het blikveld van minister-president Kris Peeters staan de getuigen van de onafhankelijkheid, de Belgische weliswaar. Onder zijn raam aan het Martelarenplein verzamelden de dichter van de Brabançonne Jenneval, het dodenhof Patria en de vrijheidstrijder Frédéric de Mérode.

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans