fbpx

Persoon: Rudy Demotte

De heilige maagd Magnette

Mag het duidelijk zijn dat ik geen pedante feministe ben die de ganse dag batterijzuur uitademt. Ik hou van humor en vrije meningsuiting is mijns inziens absoluut. Jeff Hoeyberghs heeft het recht om met zijn uitspraken de nood aan een lobotomie tussen zijn benen te verantwoorden. Jeffke, ik begrijp waarom je vrouwen haat. Wanneer seksuologe Goedele Liekens in haar boeken …

De stippellijn tussen Vlaanderen en Wallonië

Hip hip hip hoera, Elisabeth van België is 18 jaar. Ze is bewindsrijp en ze kan het eerste vrouwelijke staatshoofd van een land zonder natie worden. De NV-A stuurde haar kat naar de verjaardag van de koningin in spe. Het was dat of een Bongo-bon voor gratis asielopvang als straks het Koningshuis geen huis meer heeft. Fedasil vroeg 14 miljoen …

Geen PS in Vlaanderen

De Vlaming staat in mei voor een keuze tussen het N-VA-model en het PS-model? Volgens Kris Peeters is dat onzin: het beleid in Vlaanderen wordt niet bepaald door de Franstalige socialisten. Hij herhaalt het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat: er is geen PS in Vlaanderen.

Toch niet zo verschillend

Gesloten, etnisch geladen, racistisch, gevaarlijk… neen, niet veel Franstaligen hebben een hoge pet op van nationalisme. Zeker het Vlaams-Nationalisme wordt in Franstalig België aanzien als een donkere en gevaarlijke stroming, waar in Wallonië geen tegenhanger van bestaat. Maar daar klopt niets van, zeggen historici. Ook de Waalse Beweging heeft een verleden van negativisme en ‘racisme’.

‘België? Twee landen die haast niets met elkaar te maken hebben.’

‘Ik doe iets wat weinig Belgen doen. Ik lees kranten en kijk (soms) naar televisie van de overzijde. Dagelijks La Libre Belgique en Le Soir; wekelijks Mise au point (RTBf) en Controverse (RTL-TVI) op het scherm. Het voedt evenzeer mijn ergernis als het mij informeert. Al vind ik Controverse een sterk programma, veel meer op zoek naar “waarheid” dan Mise au Point. Maar dat laatste is dan ook gemaakt door een staatszender.’ Louis Verbeke geeft meteen zijn visitekaartje af.

Het N-woord

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) suggereerde eerder deze week zowaar dat nationalisme ook best open en inclusief kon zijn. Uit de voorspelbare Franstalige kritieken plukken wij de repliek van een partijgenoot en naaste collega van Demotte: minister-vice-president Jean-Claude Marcourt (PS). Of hoe semantiek de Waalse regionalisten dwars zit. 

Onterechte Waalse borstklopperij

Een betere jobcreatie, meer nieuwe ondernemingen, minder faillissementen: is Wallonië zijn achterstand op Vlaanderen eindelijk aan het inhalen? Wie de cijfers in perspectief plaatst, kan enkel concluderen dat euforie niet op zijn plaats is.

Een Waalse tweestrijd

Verschillende analyses over de toekomst van Wallonië doen de spanningen tussen regionalisten en antiregionalisten voor het eerst sinds lang oplaaien. Tot in de Waalse regering zelf.

Waalse paarse golf in aantocht

Politiek Wallonië stelt zich in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober één vraag: hoeveel steden en gemeenten zullen vanaf volgend jaar bestuurd worden door een paarse coalitie?

Vlaanderen en Duitsland, samen sterk

In het blikveld van minister-president Kris Peeters staan de getuigen van de onafhankelijkheid, de Belgische weliswaar. Onder zijn raam aan het Martelarenplein verzamelden de dichter van de Brabançonne Jenneval, het dodenhof Patria en de vrijheidstrijder Frédéric de Mérode.

Belgische cultuurtempels verkommeren

Cultuurbeleid in ons land lijkt op een Asterix-album. Alles werd gesplitst, maar enkele federale culturele instellingen boden weerstand. Gaat het er ook goed mee? We vroegen het aan Johan Swinnen, lid van de Gravensteengroep en cultuurvolger.

Eric Ponette

Hoe relativeer je de transfers?

Eric Ponette bespreekt in dit artikel de meerdere technieken die door tegenstanders van (meer) autonomie voor Vlaanderen worden aangewend om de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel (ongeveer 12 miljard) te relativeren. Het gaat hoofdzakelijk over reductie, etikettering, mist spuien, culpabilisering en vreesaanjaging.
Inleiding

Grendel is een monster in Beowulf

Doorbraak-medewerker Jean-Pierre Rondas mocht de 11 julitoespraak in Brugge houden. Hier vindt u de tekst die in radiostijl verkort werd uitgesproken in het Stadhuis van Brugge op zondag 10 juli 2011.