fbpx

Persoon: Sabine de Bethune

Gevoelige beesten bis

De Senaat buigt zich over de vraag of dieren gevoelens hebben. Voors en tegens gaan gelijk op, maar op het einde winnen de verkiezingen.

Het Zweedse raadsel

CD&V speelt hoog spel. Ze willen als het even kan én de premier én de Europese commissaris, alsof de partij de vorige verkiezingen niet verloren heeft. En de N-VA zwijgt.

De parlementsvoorzitter: eender en anders

De parlementsvoorzitter wordt wel eens omschreven als de ‘eerste burger van dit land’. België is echter een landje met een merkwaardige veelvuldigheid aan parlementen en dus met vele eerste burgers. In theorie vertegenwoordigt de voorzitter het volledige parlement, dus niet alleen de meerderheid, maar ook de oppositie. In de praktijk is dit wel eens anders. Over de parlementsvoorzitter, op zijn Brits, op zijn Belgisch en op zijn Vlaams.

Sire, er zijn geen echte republikeinen meer

Naar aanleiding van de troonswisseling heb ik Tricolore tranen van Johan Anthierens herlezen. In het boekje steekt de auteur in een vlijmscherpe satirische stijl de draak met de hysterie rond het overlijden van koning Boudewijn twintig jaar geleden.

Democratie in een luchtbel

Anderhalf jaar na de lancering heeft de G1000 eind 2012 dan toch iets opgeleverd. 450 000 euro aan donaties en een rist onbestemde beleidsaanbevelingen over werk. Doorbraak las het rapport en evalueerde het ‘grootste burgerinitiatief voor democratische innovatie in Europa’.