De laatste dagen van de mensheid
Hoe de auteur in het spoor van Joseph Roth en Stefan Zweig door België trekt met in zijn kielzog oorlogsdemonen van vroeger en nu.
Hoe de auteur in het spoor van Joseph Roth en Stefan Zweig door België trekt met in zijn kielzog oorlogsdemonen van vroeger en nu.
In recent werk evoceert kunstenaar Koen Broucke de gruwelen van de de Eerste Wereldoorlog. De link met de oorlog in Oekraïne is gauw gelegd.
En verder: Lenny Kuhr, Stefan Zweig en het eerste apenhuwelijk…
De auteur verliest vrienden aan complotdenken en aan de dood maar vindt troost in de herinneringen aan het verleden en aan een toekomst.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
De Munt herneemt de productie van Alban Bergs ‘Lulu’, met de magistrale Barbara Hannigan na negen jaar opnieuw in de hoofdrol.
De klimaatconferentie COP26 is opnieuw een maat voor niks, een manier om onszelf wijs te maken dat we de klimaatproblematiek ernstig nemen.
De historicus Huber beschrijft de ontstaansgeschiedenis van extreemrechtse terreur in het Duitsland van 100 jaar geleden, dus voor Hitler.
Om de broeihaarden van negatieve gedachten te bestrijden, licht de Belgische Optimistische Unie verkeerd begrepen concepten toe.
Stefan Zweig schreef over het leven van Maria Stuart een historische thriller waar vaart en spanning inzit. Hij grijpt je naar de keel.
Lo van Driel neemt ons mee op een cultuurhistorische reis door Duitsland, naar plaatsen waar Duitse kunstenaars hun sporen nalieten.
Hoe Goethes verzameld werk dat Thomas Mann troost schonk, terugkeerde naar het huis waar de familie Mann tijdens de Hitler-jaren verbleef.
In een expo in het Emile Verhaeren Museum in Sint-Amands worden de diverse linken tussen de schrijver, Sint-Amands en de streek van Klein-Brabant toegelicht.
Schrijver Felix Timmermans: zijn leven is nauw verweven met de tragediën van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Het Timmermans Genootschap brengt deze maand haar allerlaatste jaarboek uit.
Optimisme is een deugd, maar excessief optimisme kan desastreus zijn. Ecomodernisten zijn van het excessieve type.
Zweig, Mann, Weber,… allemaal namen uit de Europese Bildungstraditie. Misschien is het interessant die traditie te herontdekken?
Een keure van Doorbraak-medewerkers kozen de belangrijkste en voor hen meest bepalende boeken uit. Een apart boekenlijstje.
President Trump heeft het nucleair ontwapeningsverdrag, dat Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov in 1987 hadden ondertekend, opgezegd. Dat was hij verschuldigd aan zijn achterban, het is goed voor de Amerikaanse wapenindustrie, en het plaatst hem weer op de kaart als krachtig leider van een grootmacht. Vrijwel tegelijk hakte de Belgische regering definitief de knoop door inzake de aankoop van gevechtsvliegtuigen …
Stefan Zweig beschreef het Europa waarin hij leefde. Een Europa dat zichzelf verwoestte door oorlog en wederzijdse haat. Rainbow Pockets gaf de autobiografie van Zweig recent opnieuw uit in pocketversie.
Doorbraak dook in de boekenkast van schrijver Chris Ceustermans.
Overal in Europa kiezen burgers voor ‘populistische’ partijen. Establishmentpartijen uit het centrum gaan er overal sterk op achteruit.
De Duits-Iraanse moslim en auteur Navid Kermani oordeelt scherp over de misdaden die in naam van de islam worden begaan.