Israël – Palestina: tweespraak over oorzaken en oplossingen
Twee auteurs bespreken de geschiedenis van het Joods-Palestijnse conflict en dagen de lezer uit na te denken wie van hen gelijk heeft.
Twee auteurs bespreken de geschiedenis van het Joods-Palestijnse conflict en dagen de lezer uit na te denken wie van hen gelijk heeft.
Vijftien jaar na de onafhankelijkheidseuforie is België springlevend, en is Vlaanderen illusies armer en gegrepen door liberaal-globalisme.
En verder: Goethe, Joseph Luns en een IRA-aanslag in Brussel…
En verder: Franz Kafka, de eerste Benz-auto en de eerste vrouwelijke volksvertegenwoordigsters…
De filmcensuur in Hollywood was een zelfbeschermingsinititiatief van Joodse filmmakers om erger te voorkomen. En het werkte.
80 jaar geleden stierf socialistisch publicist en politicus Hilferding, bekend van zijn boek ‘Das Finanzkapital, in een Parijse Gestapocel.
In 2004 interviewde Jean-Pierre Rondas één van de grootste cultuurcritici van de 20e eeuw, de onlangs overleden George Steiner.
Is antizionisme gelijk aan antisemitisme? Eddy Daniëls zet in een drieluik uiteen waarom de staat Israël voor de Palestijnen allesbehalve een evidentie is.
Is het Zionisme exclusief en stuurde Theodor Herzl aan op een etnische zuivering? Voorzichtig zijn met citaten, zeker met hun oorsprong, waarschuwt Guido Joris.
Van in het begin bestond er tegenstand in de Joodse wereld tegen het zionistische project van een staat in Palestina. De Balfour Declaration sprak bovendien niet van een ‘staat’ maar van een ‘nationaal tehuis’.
Zijn de Joden dan het enige volk ter wereld dat geen recht heeft op zelfbeschikking? Zo is antizionisme wel degelijk antisemitisme.
Ongeveer 100 jaar geleden werden de territoriale grenzen getrokken van een nu nog steeds niet opgelost conflict tussen Israël en Palestina.