Klaus Mann: de ‘onmogelijke’ zoon van Nobelprijswinnaar Thomas Mann (Deel 2)
Het ‘onmogelijke’ leven van auteur Klaus Mann, als homoseksueel in het Amerikaanse leger en een tragisch einde.
Het ‘onmogelijke’ leven van auteur Klaus Mann, als homoseksueel in het Amerikaanse leger en een tragisch einde.
Hoe verliep het leven van Klaus Mann, zoon van Nobelprijswinnaar Thomas Mann, die zich in het intellectuele leven van de jaren 1920 stortte?
En verder: Pol le Roy, Karel de Schaepdrijver en Dunlop-banden…
‘Liefde in tijden van haat’ is het relaas van de Europese intellectuelen voor en tijdens het nazisme, van de roaring twenties tot na WOII.
En verder: Ian Fleming, de Beringstraat en de pauselijke bordelen…
In ‘De tovenaar’, de biografische roman over Thomas Mann, vertelt Colm Tóibín weergaloos en empathisch over de uitersten die Mann vormden.
50 jaar geleden op 4 juni stierf de Hongaarse marxistische filosoof Georg Lukács, briljant theoreticus, maar persona non grata in Hongarije.
Authenticiteitscultuur slaat op de terreur van het “trouw zijn aan jezelf”, het “altijd jezelf moeten zijn”. Je moet met twee zijn om alleen te zijn. Iedereen heeft, net als Tom Hanks nood aan een Wilson.
Gustav von Aschenbach mag dan wel gestorven zijn op het Lido, cinema is nog lang niet dood in Venetië. Een verslag van onze correspondent.
Vanriet tekent, schildert, dicht en leest zich de pleuris. Het prachtig vertaalde Radetzkymars bevat 46 van zijn tekeningen. Wat drijft hem?
Een hedendaagse adaptatie van Döblins klassieker Berlin Alexanderplatz, over een West-Afrikaanse vluchteling die zijn weg zoekt in Berlijn.
Guido Naets was van 1979 tot 1994 perschef en directeur informatie van het Europees Parlement. Dé man om ons wegwijs te maken in de EU-crisis.
Welke romans moeten we in deze crisistijd lezen, juist omdat ze meer zijn dan een ordinair verhaal? Doorbraak vult het literaire gat op.
250 jaar geleden werd Friedrich Hölderlin geboren. De ‘nationalistische’ dichter was veeleer een jacobijn die hoopte op een revolutie
Cliënt E.Busken, de nieuwe roman van Jeroen Brouwers, brengt de wondere gedachtewereld van een fragiele moribunde tachtiger in kaart.
Wat gaat er door het hoofd van een aftakelende bejaarde in een verzorgingstehuis? De nieuwe Brouwers duikt onder in de maalstroom van diens gedachten.
Heinrich August Winkler zette in een redevoering in Berlijn zijn ideeën over ‘het Westen’ uiteen en voert er de eindejaarslijstjes mee aan.
Hoe Goethes verzameld werk dat Thomas Mann troost schonk, terugkeerde naar het huis waar de familie Mann tijdens de Hitler-jaren verbleef.
Een werkbaar beschavingskader zal voor een groot deel afhangen van onze morele visie op de mens, op de rede en van onze visie op God
Met man en macht streeft de EU naar machtsconcentratie en centrale controle, maar is dit een houdbaar plan op de lange termijn?
Sommigen menen dat vandaag net als in de jaren 1930 de democratie onder druk staat. Gelukkig leerde Gustav Radbruch ons wetten te te toetsen
Karikaturen tekenen blijft een heikele onderneming. Ook in Duitsland ligt een cartooniste onder vuur, net voor ze een prijs zal krijgen.
Zweig, Mann, Weber,… allemaal namen uit de Europese Bildungstraditie. Misschien is het interessant die traditie te herontdekken?
Als er iemand getracht heeft ultieme schoonheid in proza te vertalen, is het de Duitse schrijver Thomas Mann. Ivo van Hove bracht op toneel.
De voorstelling BERG van het gezelschap Raumteid lijdt aan dezelfde ziekte waar Icarus last van had: hybris.
De bibliotheek van Wim Van Rooy: over linkse abstracties, late conservatieven en economische psychologen. Onze zomerreeks uit de oude doos
Jean-Pierre Rondas over Jozef, die uit het Bijbelboek Genesis en ook uit de boeken van Thomas Mann. Maar enkel bij die laatste krijgt de vrouw van Putifar, die Jozef valselijk beschuldigt van verkrachting, een naam.
‘Breek je benen niet,’ waarschuwt hij me als we een van de vele boekenkamertjes in het Antwerpse appartement van Wim van Rooy betreden. Het is een smalle kamer, boekenkasten tot tegen het plafond. Boeken in dubbele rijen. Rondom boekenstapels en stapels boeken. We blijven bij de non-fictie hangen. De egodocumenten in de gang en de literatuur en kunstboeken in de woonkamer komen tijdens ons gesprek niet aan bod. Anderhalf uur praten met publicist, germanist, levensfilosoof Wim van Rooy levert te veel materiaal op voor één interview. Aflevering drie van de ‘zomergasten’ van Doorbraak: de boekenkast van Wim van Rooy.