Hoe zat dat honderd jaar geleden met het bestraffen van oorlogsmisdadigers?
Ook 100 jaar geleden was het moeilijk om oorlogsmisdaden en -misdadigers voor de rechter te krijgen. Dat is nog steeds een probleem.
Ook 100 jaar geleden was het moeilijk om oorlogsmisdaden en -misdadigers voor de rechter te krijgen. Dat is nog steeds een probleem.
Totalitaire systemen hebben een eigen logica, en juist omdat ze onpersoonlijk en gecompartimentaliseerd zijn, kan geen individu ze stoppen.
Ja, ook Harry De Paepe schrijft iets over ‘hét interview van Harry en Meghan’.
Zonder zich te verliezen in het militaire geven 17 Nederlandse en Vlaamse auteurs, ieder binnen zijn specialiteit, goed leesbare syntheses over de noodlottige gevolgen van de Eerste Wereldoorlog tot vandaag de dag.
Na WO1 werden de belangrijkste socialistische eisen, zoals algemeen stemrecht, gerealiseerd en verdween het Vlaams engagement van de socialisten grotendeels.
11/11/1918 was het einde van de Groote Oorlog, echter enkel in het Westen. In Midden- en Oost-Europa sleepte ze verder aan, en waaierde uit in diverse burgeroorlogen.
Beieren staat vandaag politiek synoniem voor conservatief. Maar ooit was de Duitse deelstaat in de ban van het bolsjewisme.
‘Het Elfde Uur’ is een indrukwekkend relaas over de laatste momenten van de Eerste Wereldoorlog.
11 november 2018 is de 100ste verjaardag van de stichting van de Republiek Polen. Het verhaal van deze natie- en staatsvorming is tragisch.
Michiel Hendryckx is een begenadigd fotograaf. Met de jaren is hij ook een historicus geworden. Al kan het een niet zonder het ander.
Harry De Paepe is onze huisanglofiel. ‘Het Verenigd Koninkrijk is een land waar geschiedenis voor een stuk nog tot leven komt.’
Ankara roept de ‘strijd tegen het terrorisme’ in, maar duldt in feite geen Koerdenstaat aan zijn zuidgrens in Syrië.
Wilhelm II was de belichaming van het prille Duitse Rijk aan de vorige eeuwwisseling. Sir Christopher Clark schetste een knap portret.
De eindredacteur van Doorbraak is een anglofiel. ‘Het Verenigd Koninkrijk is een land waar geschiedenis voor een stuk nog tot leven komt.’
Er gaan meer en meer stemmen op voor de heropleving van de Duitse militaire macht. Maar zijn de Duitsers daar wel zelf voor te vinden?
Doorbraak bezocht een interessant, maar wat onbekend museum over het leven van een verbannen wereldleider van honderd jaar geleden: het Huis Doorn van Kaiser Wilhelm II.
Als het over Napoleon gaat, duikt Waterloo als mythisch oord op, Leipzig helemaal niet. Toch werd exact tweehonderd jaar geleden in deze Duitse stad het lot van de Franse keizer bezegeld. De bloedige Volkerenslag van Leipzig was voor Napoleon het begin van het einde.
In De Morgen liet Karel De Gucht optekenen: ‘Alles wat er de afgelopen honderd jaar is misgegaan in Europa, is het gevolg van nationalisme. Dat heeft ons in het verderf gestort. Tot mijn laatste snik zal ik blijven vechten tegen dit gevaarlijk fenomeen.’ Volgens Harry De Paepe kent De Gucht zijn geschiedenis niet want zijn nationalisme en liberalisme twee loten van dezelfde stam.