JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Abou Jahjah weet hoe significant

Piet De Bruyn23/4/2016Leestijd 2 minuten

Dyab Abou Jahjah weet heel goed wat Jan Jambon bedoelt met een significante groep. Hij schreef er zelf over. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Hoe significant is de vreugde bij de moslims in Brussel bij aanlsagen? Abou Jahjah weet waarover hij spreekt. Een citaat:

‘België is meestal geen aangename plek op een namiddag in september. De lucht begint weer te bewolken en de parken lijken minder en minder groen. De meeste mensen – en dan vooral die van onze Arabische gemeenschap – lijden, zoals het weer, aan een post-vakantie-depressie.

De scholen gaan opnieuw open. In plaats van in het Atlas- of Rifgebergte te genieten van het onbezorgde dorpsleventje, zoals zij hebben gedaan gedurende het grootste deel van de zomer, moeten de mensen opnieuw rennen om wat geld te verdienen. Na een lange zomervakantie terugkeren naar bewolkt België veegt de lach van iemands gezicht weg.

Hiermee vergeleken was 11 september 2001 in elke zin een uitzonderlijke dag. Tegen de gewone gang van zaken in hadden de mensen in het Arabische getto van Brussel een glimlach op de lippen. De mensen kwamen op straat en wisselden tijdens het wandelen blikken met elkaar uit. Zelfs mensen die elkaar niet kenden, knikten naar elkaar; er hing iets anders in de lucht die dag. Zoveel blijk van opgewektheid omdat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan een aantal vliegtuigen op gebouwen waren gecrasht met als gevolg drieduizend doden. Men zou zich kunnen afvragen of het niet ziekelijk is om een dergelijke tragische gebeurtenis op die manier aan te voelen?’

Deze tekst werd geschreven door Abou Jahjah en verscheen in september 2002 in de Egyptische Al-Ahram Weekly (hier kan u het volledige artikel lezen). Toen vond hij zelf dat het niet kon, nu dreigt hij met een proces als een minister zijn visie herhaalt. 

We weten allemaal dat Dyab Abou Jahjah een provocerende internettrol is die altijd en overal wild om zich heen schopt en met wie je onmogelijk een beschaafd en sereen debat kan aanknopen, maar hij is beter dan wie ook op de hoogte van wat er reilt en zeilt binnen de ‘Arabische’ gemeenschap. Een waarschuwing voor Vlaanderen en heel Europa.

Foto (c) Reporters

Piet De Bruyn is arabist-islamoloog, verbleef lange tijd in Egypte en was meerdere jaren verantwoordelijk voor de bijdragen in ‘Inforiënt Dossier’ over het Midden-Oosten en de islam.

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties