fbpx


Multicultuur & samenleven

Abou Jahjah weet hoe significant
Hoe significant is de vreugde bij de moslims in Brussel bij aanlsagen? Abou Jahjah weet waarover hij spreekt. Een citaat:

‘België is meestal geen aangename plek op een namiddag in september. De lucht begint weer te bewolken en de parken lijken minder en minder groen. De meeste mensen – en dan vooral die van onze Arabische gemeenschap – lijden, zoals het weer, aan een post-vakantie-depressie.

De scholen gaan opnieuw open. In plaats van in het Atlas- of Rifgebergte te genieten van het onbezorgde dorpsleventje, zoals zij hebben gedaan gedurende het grootste deel van de zomer, moeten de mensen opnieuw rennen om wat geld te verdienen. Na een lange zomervakantie terugkeren naar bewolkt België veegt de lach van iemands gezicht weg.

Hiermee vergeleken was 11 september 2001 in elke zin een uitzonderlijke dag. Tegen de gewone gang van zaken in hadden de mensen in het Arabische getto van Brussel een glimlach op de lippen. De mensen kwamen op straat en wisselden tijdens het wandelen blikken met elkaar uit. Zelfs mensen die elkaar niet kenden, knikten naar elkaar; er hing iets anders in de lucht die dag. Zoveel blijk van opgewektheid omdat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan een aantal vliegtuigen op gebouwen waren gecrasht met als gevolg drieduizend doden. Men zou zich kunnen afvragen of het niet ziekelijk is om een dergelijke tragische gebeurtenis op die manier aan te voelen?’

Deze tekst werd geschreven door Abou Jahjah en verscheen in september 2002 in de Egyptische Al-Ahram Weekly (hier kan u het volledige artikel lezen). Toen vond hij zelf dat het niet kon, nu dreigt hij met een proces als een minister zijn visie herhaalt. 

We weten allemaal dat Dyab Abou Jahjah een provocerende internettrol is die altijd en overal wild om zich heen schopt en met wie je onmogelijk een beschaafd en sereen debat kan aanknopen, maar hij is beter dan wie ook op de hoogte van wat er reilt en zeilt binnen de ‘Arabische’ gemeenschap. Een waarschuwing voor Vlaanderen en heel Europa.

Foto (c) Reporters

Piet De Bruyn is arabist-islamoloog, verbleef lange tijd in Egypte en was meerdere jaren verantwoordelijk voor de bijdragen in ‘Inforiënt Dossier’ over het Midden-Oosten en de islam.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Piet De Bruyn

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.