fbpx


Buitenland

Afghanistan van de Afghanen?

Overeenkomsten tussen Biden en de leider van extreemlinks in FrankrijkMijn favoriete Franse politicus om over te schrijven is Jean-Luc Mélenchon, de leider van de extreemlinkse partij La France Insoumise (LFI). Ook afgelopen week liet deze 'gift that keeps on giving' me niet in de steek. Hij sloot zoals ieder jaar de zomeruniversiteit van zijn partij af met een vlammend betoog, gekleed in zijn karakteristieke donkergrijze Pol Pot jasje. En hij zette een tandje bij: het was tevens de aftrap van zijn campagne voor de komende presidentiële verkiezingen, de derde…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Mijn favoriete Franse politicus om over te schrijven is Jean-Luc Mélenchon, de leider van de extreemlinkse partij La France Insoumise (LFI). Ook afgelopen week liet deze ‘gift that keeps on giving’ me niet in de steek. Hij sloot zoals ieder jaar de zomeruniversiteit van zijn partij af met een vlammend betoog, gekleed in zijn karakteristieke donkergrijze Pol Pot jasje.

En hij zette een tandje bij: het was tevens de aftrap van zijn campagne voor de komende presidentiële verkiezingen, de derde waaraan hij meedoet.

Extreem linkse Franse president?

Mélenchon liet weten dat zijn partij onderzoek had laten doen onder de Fransen. Daaruit was gebleken dat een flinke meerderheid het met vrijwel al hun programmapunten eens is. Het enige probleem is nu nog de dramatisch lage opkomst bij de stembus: in Frankrijk vaak minder dan de helft. Hij kon dus maar één conclusie trekken: als het volk maar eenmaal gaat stemmen, wordt LFI de grootste en hij president…

Nu waren de vragen van dit onderzoek vooral van het karakter ‘wilt u meer verdienen, minder werken (32 uur) en goedkopere elektriciteit en benzine’. Bovendien bleef onvermeld namens welke partij de peiling werd gehouden. Misschien een puntje, gezien de minimale populariteit van LFI.

De grote roerganger sprak in zijn rede ook over Afghanistan. Als NATO-land had Frankrijk daar troepen. Maar wat deden we er eigenlijk, vroeg Mélenchon zich hardop af. Of anders in Mali, waar Franse soldaten sinds 2013 tegen jihadisten vechten…

Onder luide bijval riep hij: ‘Mali is van de Malinezen en Afghanistan is van de Afghanen!’

Stokpaardjes

Nu hebben Mélenchon en zijn partij een aantal algemeen bekende stokpaardjes. Ten eerste kiest hij steevast de kant van moslims tegen de rest van Frankrijk. De moslims vormen het nieuwe proletariaat in de ogen van links, en volgens Mélenchon zijn de meeste Fransen een abject en islamofoob volkje. Er mankeert immers niks aan moslims – geradicaliseerd of niet. Nog kortgeleden ging hij behoorlijk de mist in met een samenzweringstheorie over islamitische aanslagen, die volgens hem altijd vlak voor verkiezingen worden gepleegd. Dat kan geen toeval zijn! Integendeel, dat wordt door ‘politieke machten’ zo geregeld om de uitslag te beïnvloeden…

En wie vaststelt dat extremistische moslims onophoudelijk hun minachting voor Frankrijk en de Fransen ventileren, en hele wijken van Frankrijks grote steden hebben overgenomen, is volgens Mélenchon een fascist. Of tenminste extreemrechts: daar ziet hij het echte gevaar.

Mélenchon is er ook van overtuigd dat Frankrijk ‘creoliseert’: dat wil zeggen net zo lang zal mengen met qua pigment getinte import tot iedereen hetzelfde donkere kleurtje heeft. En er nog maar één cultuur over is. Niet de Franse. Dat bracht hij ook weer in deze toespraak te berde…

Maar wacht, als Afghanistan van de Afghanen is, en Mali van de Malinezen, van wie is Frankrijk dan eigenlijk? Niet van de Fransen blijkbaar, want als je dat vindt, ben je een fascist…

Joe Biden

De huidige bewoner van het Witte Huis lijkt het grondig eens met Mélenchon. Ook hij vindt dat Afghanistan van de Afghanen is. Niet van alle Afghanen weliswaar, en al helemaal niet van de vrouwen. Eigenlijk alleen maar van de Taliban, die horde geloofsfanaten van het Afghaanse platteland. Inmiddels wel één van de best bewapende hordes in de hele Derde Wereld, dankzij president Biden.

Die overigens meer gemeen heeft met Mélenchon: ook hij vindt dat er van extremistische moslims weinig valt te duchten. En dat zogenaamd ‘domestic terrorism’ het enige echte gevaar vormt, gepleegd door wit extreemrechts.

Maar de bizarre woke hobby’s van de hoogbejaarde en niet altijd meer even heldere Amerikaanse president gaan volledig aan de Franse politicus voorbij – dat dan weer wel. Over rechten van transgenders en kritische rassentheorie heb ik hem bijvoorbeeld nooit gehoord.

Goedbeschouwd is linkse diehard Mélenchon nog een toffe peer vergeleken bij Biden.

Die het afgelopen dinsdag bestond om in een misplaatste overwinningsspeech de Amerikaanse aftocht uit Afghanistan ‘buitengewoon succesvol’ te noemen. Hij had het geweldig gedaan, vond hij zelf, gesteund door zijn even geweldige militaire en strategische adviseurs. En als er al iets was fout gegaan, zei hij, dan lag dat aan – driemaal raden – Donald Trump.

Succesvolle evacuatie

Volgens Biden was er nooit eerder door Amerika zo’n succesvolle evacuatie uitgevoerd:

“Van alle Amerikanen die wegwilden, is 90% weggekomen,” zei hij trots en zonder enige gêne. Dat de Taliban inmiddels aanstalten maakt de achtergelaten tien procent op te hangen aan de eveneens achtergelaten Amerikaanse helikopters, kwam niet ter sprake.

Over helikopters gesproken, Wall Street Journal meldde dat ook een Afghaanse tolk in de steek is gelaten die in 2008 notabene Joe Biden zelf én voormalig presidentskandidaat John Kerry het leven had gered. De toenmalige senatoren waren gestrand met hun helikopter in een sneeuwstorm in de Afghaanse bergen. Woordvoerder Jen Psaki van het Witte Huis verklaarde inmiddels desgevraagd dat de man alsnog teruggehaald en ‘geëerd zou worden.’

Loze beloftes, alleen al gezien het feit dat de Amerikanen alle biometrische gegevens van hun voormalige medewerkers schijnen te hebben achtergelaten. Inclusief de benodigde apparatuur om die bij personen in kwestie af te lezen.

Biden benadrukte dat natuurlijk niemand de totale ineenstorting van het Afghaanse leger had zien aankomen. Maar dat hij daar met zijn bekende vooruitziende blik uiteraard wel plannen voor had klaarliggen.

Missie volbracht

Al-Qaida was weggevaagd, zei de president, dus de missie was volbracht. En mocht een terrorist nog zijn tronie durven laten zien in Afghanistan, dan had Amerika genoeg lange afstand methodes om daar korte metten mee te maken. Daar kan hij misschien meteen mee beginnen: het blad India Today kwam op haar site met inmiddels wijdverspreide maar onbevestigde beelden van Osama Bin Laden’s voormalige veiligheidschef Amin Ul Haq, toegejuicht bij terugkomst in Afghanistan.

De VS president neemt vaker een loopje met de werkelijkheid, maar een hele toespraak waarin letterlijk alles fantasie is, of gelogen, is zelfs voor Biden’s doen opmerkelijk.

De president weigert consequent ook maar de geringste verantwoordelijkheid op zich te nemen voor een smadelijke nederlaag, die al heel wat slachtoffers heeft gekost. En dat zullen er waarschijnlijk veel meer worden. Niks aan de hand, zegt Biden, de Verenigde Naties hebben op instigatie van mijn ambassadeur daar een dringende oproep gedaan aan de Taliban om de mensenrechten te respecteren.

Safe zones

Intussen vroeg in Engeland Labourparlementslid Claudia Webbe aan Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab er bij de Taliban op aan te dringen toch vooral ‘safe zones’ te creëren voor de LGBT- gemeenschap en andere minderheden. Dat deed ze in de vaste commissie voor buitenlandse zaken, ik verzin het niet.

Gelukkig is de kans dat hij ooit president van Frankrijk zal worden praktisch nul. Maar je weet wel waar hij voor staat. En je kunt hem nageven dat hij consequent is in zijn overtuigingen. Dat is al veel meer dan te zeggen valt van de man die president werd omdat hij niet Donald Trump heet.

[ARForms id=103]

Alexander van der Meer

Amsterdammer, mathematicus, documentairemaker, romanschrijver, chroniqueur.