JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

In afwachting van de gemeenteraadsverkiezingen

Louis Tobback krijgt een leeropdracht ...

Marc Vanfraechem7/12/2015Leestijd 1 minuut

… weliswaar buiten zijn eigen vakgebied.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Omdat een universiteitsstad als Leuven zich geen burgemeester kan permitteren die van geschiedenis niets afweet, zou ik Louis Tobback willen aanraden, voor hij zijn sjerp doorgeeft, om aan schepen Mohamed Ridouani eerst een paar bijlessen te geven. Louis is weliswaar romanist en geen historicus, maar aangezien het hier om algemene Europese cultuur gaat, zal dat geen bezwaar zijn.
Alvast de eerste les moet hij trouwens niet zelf voorbereiden, want die stel ik hem hier ter beschikking: het is een oude tekst, die ik schreef ter lering en stichting van de jonge Mohamed, en ter stichting ook van de Standaard-redactie, die het oude Andaloesiësprookje van hem destijds kritiekloos afdrukte: hier staat die tekst, die u nu eerst moet lezen, want hem helemaal invoegen is te lastig.

o-o-o-o-o

De tweede les van Louis, tenminste dat is mijn suggestie, zou misschien meer specifiek de islamitische bijdrage aan de Europese wetenschap kunnen behandelen. Mohamed Ridouani zal dan van hem vernemen dat de vizier al-Mansur, die over Andaloesië heerste van 976 tot 1002, de meeste filosofische en wetenschappelijke boeken in de bibliotheek van Córdoba verbrandde, om de islamitische geestelijken ter wille te zijn. Men schat dat het om iets van vierhonderdduizend boeken ging. Wat er toch nog overbleef werd verkocht of verkommerde. Van bibliotheekbranden moet een burgemeester van Leuven natuurlijk wel wat afweten.

En natuurlijk heeft de Europese beschaving wel een en ander te danken aan de Arabische cultuur. Een voorbeeld vinden we in het schaakspel (dat uit Indië kwam, net als de wiskunde toen). Er zijn vele schaakproblemen bekend met het Paard in de hoofdrol. Dat is inderdaad een Arabische bijdrage, maar helaas geen islamitische want het schaakspel is zoals we weten haram voor moslims.

 

Foto: (c) hln.be

Marc Vanfraechem (1946) werkte voor Klara (VRT-radio); vertaler, blogger http://victacausa.blogspot.com sinds 2003. Hij schrijft het liefst, en dus meestal, artikels met daarin verwerkt vertaalde citaten van oude auteurs, die hem plots heel actueel lijken.

Meer van Marc Vanfraechem
Commentaren en reacties