fbpx


Binnenland

Albert II kiest voor Elio

Even Snel


De tekst van de koning bevatte geen open provocaties maar ‘subliminaal’, zeg maar omfloerst, hield die ‘op iedere lijn een duidelijke boodschap in voor elke nationalist van N-VA’, vindt de Wetstraat-commentatrice van Le Soir, Béatrice Delvaux. De koninklijke 21 juli-toespraak is een duidelijke steunbetuiging aan di Rupo, vindt ze en Delvaux merkt op dat de premier – niet toevallig – twee keer opvallend op het scherm kwam tijdens de speech. ‘Albert II kiest Elio – het zal zeer moeilijk zijn om anders te beweren na dit discours gezien te hebben’, stelt Delvaux vast.

De senior writer van Le Soir vindt dat er inhoudelijk niets nieuws in de toespraak zat. De koning trekt de lijn door die hij al 20 jaar volgt (zie ook Bart Maddens). Maar dit keer is de toespraak ‘extrêmement politique’. Delvaux vindt het zelfs de meest politieke, op die van 21 juli 2011 na.

Is de toespraak te geëngageerd? Wie zal hem iets verwijten voor zijn laatste optreden, trouwens met welke consequenties als dat wel gebeurt, vraagt ze zich af. Albert II bracht zijn testament. Hij werd in de loop der jaren ‘een hevige militant met duidelijke standpunten over de toekomst van België en over het type van samenleving dat hij koestert.’

Goed gezien van de Soir-redactrice. Maar wie kan nu nog beweren dat de koning een neutrale figuur is, die alle inwoners van België vertegenwoordigt of dat zelfs maar probeert?

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.