fbpx


Buitenland
Legerbasissen

Amerikaanse legerbasissen verhuizen van Qatar naar Jordanië

Ook 8 patriot raketten teruggetrokkenDe Amerikanen hebben beslist hun militaire basissen in Qatar, dat zijn Camp Sayliyah-Main, Camp As Sayliyah-South en Falcon 78 te sluiten en te verhuizen naar Jordanië. Analisten beschouwen dit als een maneuver in het kader van de strijd tegen Iran.  De basis Al Udeid, die een hub is voor CENTCOM, blijft wel behouden. CENTCOM, of U.S. Central Command, is het onderdeel van het Amerikaanse leger dat de Amerikaanse militaire belangen verdedigt van de Hoorn van Afrika tot Centraal Azië. Betrouwbaardere…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Amerikanen hebben beslist hun militaire basissen in Qatar, dat zijn Camp Sayliyah-Main, Camp As Sayliyah-South en Falcon 78 te sluiten en te verhuizen naar Jordanië. Analisten beschouwen dit als een maneuver in het kader van de strijd tegen Iran.  De basis Al Udeid, die een hub is voor CENTCOM, blijft wel behouden. CENTCOM, of U.S. Central Command, is het onderdeel van het Amerikaanse leger dat de Amerikaanse militaire belangen verdedigt van de Hoorn van Afrika tot Centraal Azië.

Betrouwbaardere partner

Qatar mag dan al geografisch gezien veel dichter liggen bij Iran dan Jordanië, Jordanië wordt als een veel betrouwbaardere partner gezien door de Verenigde Staten. In 2004 reeds waarschuwde de Jordaanse koning Abdoellah tegen de creatie van een zogenaamde sjiitische as bestaande uit Iran, Irak, Syrië en het Libanese Hezbollah, die een bedreiging zou vormen voor de soenitische landen in het Midden Oosten. Jordanië zou slachtoffer zijn van cyberaanvallen en drones afkomstig uit Iran.

Qatar behoort met Turkije tot de zogenaamde pro-moslimbroederas, maar tegelijkertijd heeft het ook goede relaties met het Westen, en met het nabijgelegen Iran. Qatar zal volgend jaar in de picture staan omdat het de omstreden UEFA World Cup 2022 organiseert.

De concurrentiestrijd met China

Door de Amerikaanse militairen te versassen naar Jordanië zou het risico op Iraanse raketaanvallen in de Golfregio, die het internationale olieverkeer zouden kunnen schaden, verminderen. De vraag stelt zich natuurlijk of nu Jordanië geen hoger risico loopt op terroristische acties, zeker als men ziet dat Syrië en Irak, waar pro-Iraanse gewapende milities aanwezig zijn, buurlanden zijn van Jordanië. Voor Jordanië zou de komst van de Amerikanen een impuls geven aan de sukkelende Jordaanse economie. Recent trokken de Verenigde Staten hun troepen reeds terug uit Afghanistan, na een 20-jarige onsuccesvolle aanwezigheid in dat land.

De Amerikanen trekken ook acht Patriot raketten terug uit Irak, Jordanië, Koeweit en Saoedi-Arabië. Een eventuele terugtrekking in de toekomst van Amerikaanse militairen uit Irak en Syrië kan ook niet worden uitgesloten. De Amerikanen willen minder aanwezig zijn in conflictgebieden in het Midden Oosten, om zich zo beter te kunnen concentreren op de economische concurrentiestrijd met China.

Koning Abdoellah

Sedert kort staat Jordanië terug in de picture. De relaties met Israël zijn verbeterd, nadat die onder de vorige Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu tot een dieptepunt waren gezakt. Koning Abdoellah was de eerste Arabische leider om een bezoek te brengen aan president Joe Biden in Washington. De Verenigde Staten schenken bovendien 500.000 coronavaccins aan het land, en zal de Jordaniërs helpen bij de modernisering van hun F-16 gevechtsvliegtuigen.

Koning Abdoellah hoopt op de heropleving van het Jordaanse toerisme nu het einde van corona in zicht is, en hoopt ook mee te kunnen profiteren van een eventuele heropbouw van het door burgeroorlog geteisterde Syrië, en een eventuele stabilisatie van de politieke toestand in Irak. Koning Abdoellah hoopt wel dat de Verenigde Staten een actievere rol zullen spelen in het heropstarten van het zogenaamde vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Een nieuwe nucleaire deal

De Amerikaanse president Joe Biden wil een nieuwe nucleaire deal sluiten met Iran, nadat zijn voorganger Donald Trump het nucleaire akkoord met Iran had opgezegd. Tegelijkertijd en ondertussen wil hij de militaire druk op het land, en de sancties, behouden. Dit tot grote ergernis van Israël, dat pleit voor de harde aanpak van Iran, omdat dit land een bedreiging zou vormen voor de joodse staat.

Eventuele gesprekken zullen niet beginnen alvorens de nieuwe Iraanse president Ebrahim Raisi zijn werkzaamheden start. Jordanië is voorstander van een nieuw nucleair akkoord tussen de Verenigde Staten en Iran omdat dit Iran in toom zou houden.

[ARForms id=103]

Lieven Van Mele

Lieven Van Mele is Midden Oosten-reiziger en volgt sedert de jaren '90 de actualiteit in de Arabische wereld en het fenomeen van de islamisering in de islamitische wereld en het Westen.