fbpx


Geen categorie

‘Amerikaanse’ waarschuwing op komst: Doorbraak lezen kan uw gezondheid schadenJournalist en Amerikakenner Josef Joffe bericht in Die Zeit over een nieuw fenomeen dat in de Verenigde Staten van Amerika opgang maakt: de wens om bepaalde boeken te voorzien van een waarschuwing voor ‘posttraumatische stress’. We zijn het intussen gewoon dat levensmiddelen worden voorzien van een waarschuwing (bv. voor een hoog vet-, zout- of suikergehalte), dat roken als levensbedreigend wordt bestempeld en dat we als advies meekrijgen dat we wel mogen genieten van alcohol, maar met mate. Die waarschuwingen betreffen genotsmiddelen die fysiek worden geconsumeerd. Maar als sommige Amerikaanse ‘moraalpredikers’ hun zin krijgen, zou er ook voor de inhoud van boeken moeten worden gewaarschuwd.

Petities

Aan verschillende Amerikaanse universiteiten circuleren petities die boeken willen voorzien met een etiket ‘opgepast, schadelijk!’. Het zijn niet de minste onder de Amerikaanse ‘tempels van academische vrijheid’, zoals Rutgers University (New Jersey) of George Washington University (Washington D.C), die hun bezorgdheid uitspreken over inhouden die het leerproces kunnen storen of trauma’s kunnen veroorzaken. Een voorbeeld dat wordt aangehaald, is een roman over de koloniale geschiedenis van Nigeria die ‘lezers zou kunnen traumatiseren die te maken hebben gehad met racisme’. Joffe kan zich indenken dat ook een roman als Anna Karenina van Lew Tolstoi zo’n etiket zou krijgen omdat de hoofdfiguur zelfmoord pleegt, wat lezers zou kunnen schokken die in hun naaste omgeving met zelfdoding te maken hebben gekregen. Joffe citeert de decaan van het Oberlin College (Ohio) die de ‘etikettering’ van boeken verdedigt met de volgende woorden: ‘We hebben hier studenten met psychische problemen en we moeten daar respect voor opbrengen.’ Een bekend spreekwoord parafraserend zouden we kunnen zeggen dat als het in Amerika regent het dan in Europa druppelt. Vooralsnog regent het in Amerika nog geen waarschuwingen voor ‘gevaarlijke inhouden’, maar als het ooit zover komt, zullen er ook in Europa mensen opstaan die dat nog niet zo’n slechte zaak vinden. Van Doorbraak weten we alvast dat het in aanmerking zou komen voor zo’n online waarschuwing.

Bron: http://www.zeit.de/2014/23/us-unis-warnhinweise

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dirk Rochtus

Dirk Rochtus is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.