JavaScript is required for this website to work.

Art house uit de Donbas

Een antiautoritaire film uit oorlogsgebied

VoorpublicatieArdy Beld27/2/2022Leestijd 2 minuten

Donbas

Donbas

foto © Donfilm

De film ‘Het Plan’ biedt een unieke mogelijkheid nader kennis te maken met de Donbas-regio. Nu naar het Nederlands vertaald door Ardy Beld.

De film Het Plan van scenarioschrijver en muzikant Dmitri Zodtsji uit de door Rusland erkende Volksrepubliek Donetsk is vrij toegankelijk op YouTube (rechtsonder in beeld optie voor Nederlandse ondertiteling):

Op zoek naar antwoorden

De hoofdrol in deze mysterische film wordt vertolkt door een jongen die op zoek is naar antwoorden op levensvragen. Hij komt terecht in een vreemde wereld waar zich gedachten bevinden. Hier ontmoet de spijbelende scholier een raadselachtige gids. Die zoekt een bron om een einde te kunnen maken aan alle leed op aarde. Ze beginnen een bizarre tocht. Daarbij ontmoeten ze allerhande kleurrijke personages. De wereld van gedachten wordt bestuurd door een autoritair heerser. Die heeft zichzelf in dienst gesteld van de stabiliteit waarvoor alles moet wijken. De jongen en zijn gids raken verwikkeld in een symbolisch gevecht tussen verschillende krachten.

Beelden uit de Donbas

Het plan is de eerste film van een trilogie geproduceerd door de onafhankelijke studio Donfilm die is gebaseerd in de Volksrepubliek Donetsk. De dialogen zijn levendig en humoristisch en staan bol van levenswijsheden en citaten van beroemde schrijvers. De film is in woonkamers, keukens, desolate gebouwen, maar vooral ook in de overweldigende natuur van de Donbas opgenomen. Hoewel de vrijheidsstrijd van het individu tegen de overheid op alle staten, erkende en niet-erkende, van toepassing is, zijn er zeker scenes die speciaal voor de afgescheiden regio’s van Oost-Oekraïne gelden. Bijvoorbeeld de gevangeniskelder en de humanitaire hulp uit Rusland. De door Rusland pas na bijna 8 jaar erkende republiek vormde voor het Kremlin het voorwendsel voor de aanvalsoorlog op Oekraïne.

Kunstmatige oorlog

De acteurs zijn lokale rockmuzikanten waarvan de meesten voor het eerst in een film optreden. Het geheel maakt een zeer professionele indruk en is een absolute aanrader voor alle liefhebbers van art house. Een film om over na te denken. En een unieke mogelijkheid nader kennis te maken met een regio die veelvuldig in het nieuws is. En waar, ondanks voortdurend oorlogsgeweld, isolatie en autoritair bewind, plek is voor hoogstaand cultureel werk. Zoals Katerina Lasjina, woordvoerder van Donfilm, in een interview opmerkte: ‘Ook bij ons zijn er genoeg mensen die begrijpen dat de hele situatie kunstmatig is ontstaan. Dat oorlog baseert op het van bovenaf opjutten van volkeren tegen elkaar. Die mensen zijn tot bedaren gekomen en proberen de anderen te kalmeren.’

Ardy Beld is vertaler Russisch en Duits en woonde enkele jaren in Moskou. Hij is werkzaam als freelance journalist en auteur.

Commentaren en reacties