Actualiteit

Debat: Heeft deze EU nog toekomst?

Ivo Belet (CD&V) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang) debatteren over de toekomst van Europa. Moderator is hoofdredacteur Pieter Bauwens.

De EU bepaalt meer en meer van ons beleid. Vinden we dat goed of niet? Is dat nodig of niet? Daarover wordt gedebatteerd in Europa, in de kern is dat een debat over de richting die de EU uit moet. En bijna iedereen is het erover eens: de EU moet veranderen, maar in welke richting moet dat dan? Moet de EU de richting uit van een ‘ever closer union’, zeg maar een Federale EU, of moet het zwaartepunt bij de lidstaten blijven? Is een Europese defensie een goed idee? Hoe vul je dat in? Is de Euro winst? En wat als zelfs het vrij verkeer van personen op het debat verschijnt?
Stof genoeg voor een debat over de toekomst van de EU.

Dat debat verloopt tussen Ivo Belet, voormalig journalist en sinds 2004 politicus. Hij is gemeenteraadslid van CD&V in Hasselt en EU-parlementslid sinds 2004 in de fractie van de Europese Volkspartij, de Europese Christendemocraten.
Aan de andere kant zit Gerolf Annemans, is voormalig Kamerlid en voorzitter van het Vlaams Belang en zit sinds 2014 in het Europees Parlement in de fractie Europa van Naties en Vrijheid een fractie met het onder andere FN uit rankrijk, de PVV uit Nederland en de Lega Nord uit Italië.
Moderator is Pieter Bauwens Hoofdredacteur van Doorbraak.be.

Het debat is op 16 november 2016 live te volgen en nadien opnieuw te bekijken.  

Actualiteit

Dorpstraat-Wetstraat

Videointerview met Peter Reekmans over zijn boek 

Sinds 13 oktober is “Dorpstraat–Wetstraat” te bemachtigen in de betere boekhandel. Sander Carollo interviewde auteur Peter Reekmans.

Actualiteit

Van Reich tot Republik

Videointerview met Dirk Rochtus over zijn nieuw boek.

Op 12 oktober verscheen het nieuwe boek van academicus en Doorbraakredacteur Dirk Rochtus, Van Reich tot Republik. Sander Carollo had met hem een gesprek over dit boek uitgegeven door Doorbraak boeken.

Actualiteit

Wat met Syrië?

Volledig beeldverslag van het Doorbraak Café over 'Wat met Syrië'. Een analyse van de situatie nu en morgen.

Doorbraak organiseerde op 23 november 2015 een Doorbraak Café met als titel Wat met Syrië. Drie panelleden maakten er onder leiding van Doorbraakredacteur en professor internationale politiek Dirk Rochtus een diepgaande analyse van de situatie in Syrië. Hoe is het zover kunnen komen? Hoe komen we er uit? Kunnen we IS verslaan? Komen er nog meer aanslagen? Wat zeggen die aanslagen over de tactiek en de strategie van IS? 

U vindt hier op Doorbraak een geschreven verslag, hierboven het volledige beeldverslag .

Actualiteit

Hoor je het alarm?

Zijn er nog partizanen?

Gestaag. Roffelend. Een zelfstandige vrouw staat met haar haren in de wind en kijkt met rechte rug voor zich uit. Het is een film met Germaine Sablon, een populaire actrice in het Frankrijk van Charles De Gaulle. Ze zingt zelfverzekerd ‘Le chant des partisans’.

Het partizanenlied was het lijflied van het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat verzet was een allegaartje van rechtse conservatieven tot communisten. ‘Le chant’ werd zo populair dat men na de oorlog er even aan dacht om het tot nationaal volkslied te verheffen.

‘Mijn vriend, hoor je de gedempte kreten van onze geketende landen.’ Het lied heeft een harde tekst en confronteerde de bezette Fransman met de gruwelijke oorlogsdood en het harde gevecht dat het volk moest strijden.

Maar het bevatte ook een boodschap van hoop voor de bezetten: ‘Zing, kompanen, de vrijheid hoort ons in de nacht.’

Frankrijk – en bij uitbreiding Europa – wordt opnieuw gesluierd door een donkere nacht van angst. De bezettende macht is niet de ondubbelzinnige vijand zoals weleer. De terreur komt niet langer van bovenaf, maar treft ons van binnenuit. Net als in het lied horen we het alarm. Het antwoord op dit brute geweld is nu niet meer zo eenduidig als in de oorlogsjaren.

Het beeld van een zingende Germaine Sablon is op zich een daad van verzet tegen de terroristen. Vrijheid, muziek en weerbaarheid in de vorm van een sterke vrouw. Het is zowat alles wat die schurken verafschuwen. Ze is de vrijheid in de nacht.

Zijn we echter nog wel in staat tot een dergelijk verzet?

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans