fbpx


Binnenland, Brussel
huisartsen

Vlaamse artsen in Brussel zijn overschot
Het Fonds voor de medische ongevallen (FMO) rommelt in de hoofdstad met haar experten. Vlaamse geneesheren krijgen volslagen Nederlandsonkundige deskundigen opgesolferd in vaak erg gespecialiseerde betwistingen. Onkunde Ook minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, kreeg een waarschuwing. In zijn geval een amice-brief met de aanhef 'Beste Frank.' Er is in dit land meer dan Covid19. De verzender is dr. Marc Bosquet. Het RIZIV, en zijn afdeling Fonds voor de medische ongevallen, weten door het RIZIV-nummer en het Orde-nummer wie Vlaming is…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het Fonds voor de medische ongevallen (FMO) rommelt in de hoofdstad met haar experten. Vlaamse geneesheren krijgen volslagen Nederlandsonkundige deskundigen opgesolferd in vaak erg gespecialiseerde betwistingen.

Onkunde

Ook minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, kreeg een waarschuwing. In zijn geval een amice-brief met de aanhef ‘Beste Frank.’ Er is in dit land meer dan Covid19. De verzender is dr. Marc Bosquet. Het RIZIV, en zijn afdeling Fonds voor de medische ongevallen, weten door het RIZIV-nummer en het Orde-nummer wie Vlaming is en wie Franstalig.

Nederlandstalige artsen die werken of gewerkt hebben in het hoofdstedelijk gewest hebben problemen ondanks die eenvoudige en alom controleerbare identificatie. Bij herhaling stelt het Fonds voor de medische ongevallen volledig Nederlandsonkundige experten aan.

Dr. Marc Bosquet, geen doetje – hij kent het dossier van de Vlaamse geneeskunde en geneesheren in en rond Brussel perfect -, heeft naar aanleiding van een wraking van een expert, omdat hij geen Nederlands sprak of begreep, een bijkomende Vlaamse expert aangesteld gekregen. Een doekje voor het bloeden.

Miskenning rechten

Na de eenmalige bijsturing blijft de foute boel. Marc Bosquet: ‘Het FMO volhardt in de boosheid. Ik vind dit een schandalige situatie waarbij een federale dienst de rechten van Vlaamse artsen miskent.’

‘Zij hebben het recht om zich te  verdedigen in hun eigen taal, des te meer omdat het hier dikwijls gaat om erg gespecialiseerde onderwerpen. Om deze reden weiger ik in te gaan op weeral een uitnodiging van een expertise door het FMO en die toevertrouwd is aan een expert die volslagen Nederlandsonkundig is. Beide  ‘aangeklaagde’ artsen zijn Nederlandstalig.

Dr. Bosquet heeft deze kwestie aanhangig gemaakt bij Frank Vandenbroucke en de Vlaamse vice-gouverneur van Brussel-Hoofdstad, Jozef Ostyn, om zijn klacht te onderzoeken en te behandelen. Hij spreekt hier eveneens de Orde der Geneesheren over aan. En overweegt, indien deze zieke situatie blijft aanhouden, de Vlaamse geneesheren op te roepen om het Fonds voor de medische ongevallen te boycotten. Het gaat hier niet om communautaire haarkloverij, onderlijnt Bosquet, en om zich te onttrekken aan een onderzoek door het FMO. Bij voorgaande gevallen, merkt hij op, werd hij telkens vrijgepleit door het FMO.

Dr. Mia Honinckx, directeur van het FMO, liet prompt weten aan dr. Bosquet dat zij diens bezorgdheid deelt om de taalwetten correct toe te passen, ook bij een expertise, en op elk moment. Wait and see.

Frans Crols

Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van het economisch magazine Trends en na zijn 65 werd hij vrije pen van ’t Pallieterke, Tertio en Doorbraak.