fbpx


Binnenland
cultuurrelativisme

Assita Kanko: ‘Vrouwen mogen niet meewerken aan hun eigen onderwerping’
Haar boek Omdat je een meisje bent: Verhaal van een besneden leven gaat over het redden van kleine meisjes en het recht op zelfbeschikking, stelt Assita Kanko. Het is de Nederlandse — grondig herziene — heruitgave van Parce que tu es une fille, dat in 2014 verscheen. Vijf jaar later was er een toenemende vraag naar een vertaling en genitale verminking blijft doorgaan. Kanko heeft ook verder onderzoek gedaan en bijkomende vragen behandeld in het boek. In 2014 werden de globale slachtoffers geschat op 140 miljoen. Intussen is dat 200 miljoen. In België liepen er toen 4000 meisjes risico en leefden er 13000 vrouwen met de gevolgen van genitale verminking. Nu zijn er dat respectievelijk 8600 en 17000.

‘Mijn getuigenis is geen verkiezingsboek’, benadrukt Kanko. Ze was zes jaar gemeenteraadslid voor MR in Elsene, maar nam niet deel aan de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. Nu staat de publiciste voor N-VA in mei op de tweede plaats van de Europese lijst. ‘Maar ook zonder verkiezingen zou dit boek nu verschenen zijn. En na de verkiezingen zal ik mij gewoon blijven inzetten.’

Aan de vertaling is een tweede deel toegevoegd omdat Kanko’s ervaringen zijn geëvolueerd. ‘In 2014 was ik ervan overtuigd dat alles perfect met mij ging. Ik had geen vragen meer. Ik wist nochtans niet hoe ik verminkt ben geweest. Na verloop van tijd vroeg ik me af: wat is er concreet gebeurd? Een arts vertelde me wat er precies was weggesneden. Dat was een shock, want ik had dat nooit verwacht. In oktober vorig jaar vernam ik ook meer informatie over een hersteloperatie. De laatste vraag rest nu: durf ik de stap naar een operatie te zetten?’ Hiervoor is ze nog niet klaar. ‘Het is een lang proces’, besluit Kanko.

De week voor dit interview sprak Kanko in San Francisco met de Nederlands-Amerikaanse publiciste Ayaan Hirsi Ali. ‘Dat was de eerste keer dat ik op een intieme manier kon praten met iemand die ook verminkt is geweest. Ze kan geen bad nemen. Ze moet dan steeds een pil slikken. Genitale verminking zorgt voor levenslange gevolgen die veranderen naargelang de leeftijd en het type verminking’, licht Kanko toe. Zelf werd ze op vijfjarige leeftijd in Burkina Faso verminkt — dat verhaal brengt ze in Omdat je een meisje bent. Mede door deze gebeurtenis komt ze dagelijks op voor vrouwenrechten.

Cultuurrelativisme

Er bestaat wetgeving, maar uiteindelijk gebeurt genitale verminking toch. Hoe stopt dit dan?

Assita Kanko: ‘Gedwongen huwelijken zijn ook verboden, maar blijven bestaan. Er is te veel straffeloosheid maar ook te weinig integratie en emancipatie bij de allochtone gemeenschap in het Westen. Slechts een derde van vrouwen met een migratieachtergrond buiten de EU-15 werkt. 57% van die vrouwen is zelfs niet ingeschreven bij de VDAB, omdat ze vaak onderdanig thuis blijven. Daarom dat N-VA voorstelt om de inburgeringscursus voor nieuwkomers te koppelen aan een verplichte inschrijving bij de VDAB. Ook in Brussel. In Europa moet men de emancipatie van alle vrouwen op de agenda zetten en niet meedoen aan cultuurrelativisme dat segregatie doet op basis van afkomst. Wij willen een geslaagde integratie en respect en ambitie voor alle vrouwen. Zo komen vrouwen in aanraking met een andere wereld. Dan kunnen ze zelf hun keuzes maken en zijn ze niet afhankelijk van hun gemeenschap, man of broer. Ik heb het zelf ook allemaal meegemaakt. Ik ben in België begonnen als poetsvrouw en nu ben ik zelfstandige. (Ze is oprichtster van Polin, een organisatie die streeft naar meer vrouwen in de politiek en zelfstandig adviseur duurzaamheid voor grote bedrijven die internationaal actief zijn, S.C.) Als ik niet gewerkt had, was ik nooit een vrije vrouw geweest. Zonder sociaal-economische emancipatie van de vrouw dragen we bij tot de onderdrukking en tot de verhoging van de sociale factuur van de belastingbetaler. Zo gaat Vlaanderen niet vooruit.’

‘Soms zijn het de vrouwen zelf die meewerken aan de organisatie, de verankering en de handhaving van hun eigen onderwerping in de samenleving’, schrijft u in Omdat je een meisje bent. Wat bedoelt u daarmee?

‘Ik heb geen mannen gezien bij mijn verminking. Vrouwen moeten respect hebben voor zichzelf en solidair zijn met andere vrouwen. Ze mogen niet meewerken aan hun eigen onderwerping. Daarom is hun emancipatie zo bgelangrijk zodat ze zich tegen onderdrukking kunnen verzetten.’

Politiek

Denkt u eigenlijk hetzelfde over genderrechten als uw partij? Uit stemtesten blijkt dat N-VA hierin eerder conservatief is.

‘Ik geloof niet in stemtesten. Onze ondervoorzitter Lorin Parys is homo, net zoals anderen in onze partij. N-VA wordt ook verdacht van racisme en xenofobie, maar ik ben nergens zo open verwelkomd geweest. Er zijn veel vooroordelen. Ik zou zeggen: evalueer ons beleid.’

Wat wil u zelf bereiken in het Europees parlement?

‘Ik wil thema’s zoals vrouwenrechten en medisch onderzoek voor vrouwen op de agenda zetten. Ik wil ook een krachtig Europees migratiebeleid. Migratie kan een positief verhaal worden. We moeten dit als samenleving goed organiseren en de absorptiegraad bepalen, de integratie doen slagen en een andere relatie aangaan met Afrikaanse landen. Vlaanderen moet ook sterker zijn binnen Europa. Vlaanderen is heel afhankelijk van internationale handel, dus een sterke interne markt is nodig. Ten slotte moet het defensiebeleid ambitieuzer worden.’

Hebt u voldoende geduld voor in de politiek?

(lacht) ‘Ik ben zeer ongeduldig, maar in de positieve zin. Ik wil altijd resultaat zien. Ik zie politiek bedrijven zoals start-ups werken: vooral doen en blijven bijsturen.’

In december vorig jaar stapte u over naar de N-VA, na haar ontslag uit de regering. U zat als columniste al in het panel bij de boekvoorstelling van Theo Francken in september 2018. Wanneer besloot u definitief om op te komen?

‘Theo vroeg me om een inleiding op zijn boek te geven. In de week van zijn boekvoorstelling heb ik de knoop doorgehaakt dat ik bij de gemeenteraadsverkiezingen op N-VA zou stemmen. De contacten met N-VA verliepen geleidelijk en voelden menselijk goed aan. Uiteindelijk besloot ik me aan te sluiten omdat N-VA een duidelijke positie inneemt, zeker op vlak van integratie en emancipatie, maar ook sociaal-economisch. Ik kan me helemaal vinden in de waarden van de Verlichting die de partij uitdraagt. Iemand zei me overigens eens: je was al een N-VA’er nog voor je voor N-VA koos.’

Omdat je een meisje bent werd op 23 april voorgesteld en is te koop in de Doorbraak webwinkel.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.