fbpx

Colette Eerdekens

Over afmaken en wensdenken

In tegenstelling tot de verwachtingen krijgt de MR steun bij haar kiezers om federaal in zee te gaan met de N-VA. Ondertussen beweegt er wat in partijpolitiek francofonië.

Marionetten

Er zijn grote verschillen tussen het politieke noorden en zuiden van dit land. Onder meer qua stijl. En woordgebruik. Hoewel premier noemde Di Rupo zijn coalitiepartner MR nog ‘marionetten’. Tja …

De vlaggen halfstok

In het allegaartje van 19 gemeenten dat als ‘Brussels Hoofdstedelijk Gewest’ dit koninkrijk aan elkaar moet houden, kan sinds zondag her en der een merkwaardig beeld worden waargenomen. Waar ze niet gewoon voor een raam of over een balkon is gedrapeerd, maar – noblesse oblige – aan een echte vlaggestok prijkt, hangt de Belgische driekleur nu halfstok.

België her-uitvinden

Colette Eerdekens nam op 19 juni deel aan een conferentie van de Belgische denktank ‘Re-Bel’. Over confederalisme en confederatie, federalisme en federatie en politiek die de realiteit achterna holt.

Le retour de l’état PS

Naarmate 25 mei nadert neemt de zenuwachtigheid in de partijhoofdkwartieren toe. In ‘het zuiden des lands’ welhaast nog sterker dan ten noorden van de taalgrens. Met als gevolg dat de media ons haast dagelijks vergasten op de meest bloederige beeldspraak, radeloze redeneringen en bizarre bochten.

Iedereen content

Nu ook op de openbare omroep (in weerwil van zijn officiële opdracht) steeds minder beschaafd Nederlands te horen valt, verbaast het natuurlijk niet dat leidende politici in populistische ijver naar ‘Vlaamse’ tussentaal grijpen. Zo verklappen ze ons met welk stemmenpercentage ze op 25 mei ‘content’ zullen zijn.

Hoera, oproepingsbrieven !

Op 25 mei trekken we met z’n allen naar de stembus. De een heeft al wat meer stemwerk te verrichten dan de andere. Neem nu Brussel en de zes faciliteitengemeenten. Zal het circus rond de oproepingsbrieven zich daar herhalen?

Eigen voet eerst

Meeslepend is niet het woord om de lopende verkiezingscampagne te omschrijven. Een sukkeldrafje zegt het beter, hooguit opgeschrikt door wat voetzoekers hier en daar. Geen adembenemende duels; hooguit een of ander boegbeeld dat zichzelf in de voet schiet.