Een soep met vier mergpijpen in
De tentoonstelling van Adriaen Brouwer in Oudenaarde bevalt Gaston Durnez zeer, en hij brengt nog een andere Vlaamse meester in herinnering.
De tentoonstelling van Adriaen Brouwer in Oudenaarde bevalt Gaston Durnez zeer, en hij brengt nog een andere Vlaamse meester in herinnering.
Op de vooravond van Sinterklaas grabbelt Gaston Durnez in zijn geheugen en ton vol anekdotes. Deze keer: Felix Timmermans en de goede sint.
Gaston Durnez recenseert de biografie van zijn oud-collega J.L. Heldring van het NRC Handelsblad, die meer dan 4500 keer zijn ‘Dezer dagen’ schreef.
Een der grootste en warmste schrijversvriendschappen uit onze gewesten bloeide vorige eeuw drie decennia lang tussen Stijn Streuvels en de 26 jaar jongere Antoon Coolen. Toen de Noord-Brabander in 1929 zijn toenmalige succesboek Kinderen van ons Volk als geschenk aan de grijze West-Vlaming presenteerde, klonk in Het Lijsternest op het heuveltje in Ingooigem meteen de klok van het hartelijke welkom. …
Gaston Durnez blikt terug op Luc Verstraete, flamingant, pacifist maar vooral woordkunstenaar in prentjes. Een portret van een veelzijdig cartoonist.
President Macron schonk de paus recent een bijzonder en niet onschuldig boek. Van een waar katholiek, die ook kardinaal Godfried Danneels inspireerde: Georges Bernanos.
Emil Tischbein is negentig geworden. Gaston Durnez brengt een evocatie van het werk van jeugdauteur Erich Kästner.
Een geschiedenis van Oostpriesterhulp, en later ook de Bouworde, die er na de Tweede Wereldoorlog kwamen onder de impuls van één man. Gaston Durnez las met instemming wat Sven Sterken hierover schreef.
Is schrijver een zwaar beroep? Oudere kenners van de Literatuur zullen glimlachen en een uitspraak citeren van Simon Vestdijk. Die kon het weten. Hij had een rij boeken van wel anderhalve kilometer op zijn actief. Schrijven, zei Vestdijk, is gemakkelijk. Je kunt er blijven bij zitten.
Dat is waar. Een Schrijver is een gezeten burger.
Ik heb maar weinig beoefenaars van de …
In 2001 ontstond in Middelburg een ridicuul incident rond een schilderij dat de oorlogsbrand van het stadhuis voorstelde en door de Zeeuwse stad werd aangekocht. Het kunstwerk was indertijd vervaardigd door Reimond Kimpe, een Vlaamse activist uit de Eerste Wereldoorlog die ook in de Tweede Wereldoorlog fout is geweest. Dus …was ook zijn schilderij fout en moest het boeten. Goede …
Soms overtreft realiteit de fictie. ‘De pater en de filosoof’ is het resultaat van een lange tocht in de voetsporen van een Vlaamse pater die het archief van een der grote Europese filosofen en diens joodse vrouw en medewerkers heeft gered uit de handen van de nazi’s.
Gaston Durnez leest het journalistieke werk van Willem Elsschot, en is daarbij kritischer dan Karel van het Reve of Jan Greshoff.
Op de foto staat een buitenhuis dat wél te koop is, maar dat van Gaston is niet te koop.
Gaston Durnez mist het plaatsgebrek, iets waar Doorbraak nochtans nooit mee kampt … Of is dat net het probleem?
Pol De Mont was een grote naam, maar zoals dat met vele grootheden gaat, hij is bijna vergeten, daar kan een mooie biografie verandering in brengen.
‘Gedichten bij werk van Raveel’, kon volgens Gaston Durnez ook omgekeerd: ‘Werken van Roger Raveel bij gedichten van Jo Gisekin’.’
Louis Verbeeck is overleden. Gaston Durnez schrijft een in memoriam, zoals hij dat kan.
Harry De Paepe en Flip Feyten, niet zomaar Engelandkenners, maar ontdekkingsreizigers van het wegdrijvende Eiland.
Sinterklaas bestáát. Daar twijfelt u toch niet aan? Gaston Durnez toont het aan.
Gaston Durnez las de obligate vragenlijstjes in zijn weekendkranten en vulde dan maar zijn eigen lijstje in.
Gaston Durnez pleit als het ware voor een algemeen beschaafde Vlaamse wartaal.
Toen de dichter en romancier Jozef Simons in 1948 op 59-jarige leeftijd overleed, erfde zijn 8-jarige zoon Ludo een kleine historische schat: een notitieboekje met soms moeilijk te lezen aantekeningen van een soldaat aan het IJzerfront. De jongen heeft het zorgvuldig bewaard en gekoesterd. In de loop der jaren begon hij het geleidelijk te ontcijferen, tot hij tenslotte als emeritus hoogleraar de tijd vond om het voluit te bestuderen en in zijn oorlogskader te situeren. Dat was meer dan de moeite waard.
Gaston Durnez zwaait het jaar uit, en noemt Kerstmis bij naam, al voelt u zich daardoor gekwetst.
Een postzegel voor Hendrik Brugmans, van het Europa College, doet Gaston Durnez mijmeren over die grote katholieke Europeaan.
100 jaar terug werd Maria Rosseels geboren. In Malle vindt nu een tentoonstelling plaats over de journaliste.
Wij moeten Stijn Streuvels uit het literaire museum halen! Wij moeten hem definitief bevrijden van het imago van een gedateerde, landelijke, regionale, particularistische, West-Vlaamse heimatschrijver.