fbpx

Gaston Durnez

Gaston Durnez (1928) is dichter, proza- en cursiefjesschrijver en journalist. Hij was heel zijn professionele leven verbonden aan de krant De Standaard, waarvan hij de tweedelige geschiedenis schreef, naast tientallen andere boeken. Tevens is hij oud-redacteur van Ons Erfdeel.

De eeuw van Heldring

Gaston Durnez recenseert de biografie van zijn oud-collega J.L. Heldring van het NRC Handelsblad, die meer dan 4500 keer zijn ‘Dezer dagen’ schreef.

De man die de duivel een loer draaide

Soms overtreft realiteit de fictie. ‘De pater en de filosoof’ is het resultaat van een lange tocht in de voetsporen van een Vlaamse pater die het archief van een der grote Europese filosofen en diens joodse vrouw en medewerkers heeft gered uit de handen van de nazi’s.

Antwoord en overleef

Gaston Durnez las de obligate vragenlijstjes in zijn weekendkranten en vulde dan maar zijn eigen lijstje in.

Toen Vlaanderen bijna verging

Toen de dichter en romancier Jozef Simons in 1948 op 59-jarige leeftijd overleed, erfde zijn 8-jarige zoon Ludo een kleine historische schat: een notitieboekje met soms moeilijk te lezen aantekeningen van een soldaat aan het IJzerfront. De jongen heeft het zorgvuldig bewaard en gekoesterd. In de loop der jaren begon hij het geleidelijk te ontcijferen, tot hij tenslotte als emeritus hoogleraar de tijd vond om het voluit te bestuderen en in zijn oorlogskader te situeren. Dat was meer dan de moeite waard.