fbpx

John De Wit

John De Wit was journalist van Gazet van Antwerpen, waar hij vooral Justitie volgde.

Michel blundert in Waterloo

‘C’est ici – à Waterloo – que triompha pour la première fois le «concert européen». Les alliances nouées au Congrès de Vienne ont consacré la plus longue période de paix – 50 années – que le Continent n’avait jamais connue jusqu’alors. L’épopée napoléonienne, ce n’est pas seulement la conflagration entre les grands Etats-Nations. C’est peut-être surtout une première ébauche de l’idée européenne. Et cela tant du côté napoléonien que du côté des forces coalisées.’ Dat zegde premier Charles Michel bij de herdenking van de slag van Waterloo.

Haatmail nu alleen te bestrijden via assisen

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois wil dat alle haatmail op het internet door de correctionele rechtbank kunnen worden beoordeeld. Nu kan dat in de meeste gevallen niet en dat schept niet alleen discriminaties tussen gediscrimineerde groepen, het bemoeilijkt ook de strijd tegen organisaties als Sharia4Belgium. Maar het parlement ligt hier voorlopig niet wakker van.

Arrest als politiek statement

Er ontstond donderdag een grote maatschappelijke drukte over een arrest van het Brussels Hof van Beroep. Een Franstalige Kamer verklaarde een BTW-fraudeur schuldig aan een fraude van 10 miljoen, maar legde geen straf op omdat de redelijke termijn voor behandeling van de zaak was overschreden. De maatschappelijke verontwaardiging was terecht.

De berg baarde een muisje

Na jaren schaven en vijlen keurt de Kamer morgen het nieuwe tuchtstatuut voor magistraten goed. De wet had het vertrouwen van de burger in het gerecht moeten opkrikken maar heeft het tuchtstatuut eerder versoepeld dan verstrengd.

Videtur

De slimme ANPR-camera’s van de politie hebben de Big Brother Award van de Liga voor Mensenrechten gekregen in de Vooruit in Gent. Deze prijs wil de uitholling van onze privacy aan de kaak stellen.