fbpx

Jürgen Pieters

Jürgen Pieters doceert literatuurwetenschap en ‘Creative criticism’ aan de Universiteit Gent. Recent verscheen ‘De asse waait de tuin weer binnen. De boeken van Suse Esberg’ (ASP Editions, 2019).

Leve Dante!

Een opvallende nieuwe biografie van de vader van de Italiaanse poëzie, voortreffelijk in het Nederlands vertaald.

Lolita, leeslust van mijn leven

Van al mijn favoriete romans draagt Lolita veruit mijn voorkeur weg. Al meer dan twintig jaar. Ik heb het boek van Nabokov intussen minstens zes keer gelezen. Stilaan kan ik beginnen uitleggen waarom ik het zo goed vind.
Twintig jaar geleden was het niet zo’n probleem om Lolita de hemel van de wereldliteratuur in te prijzen. Dat kan vandaag nog altijd, …

Troosttijd

Freud wist het al: geluk ligt voor wie rouwt heel dicht bij verraad.

Vos, beer, hert

Wie goed kan troosten, beoefent empathie. Troost is geen medelijden: dat gevoel creëert enkel afstand. En daarbij gedijt troost niet.

Der dingen troost

Troost halen we zowel uit woorden die we horen als uit dingen waarmee we ons omringen: ‘comforters’ noemde psychiater Winnicott die laatste.

Lees en genees

Wie leest om zich beter te voelen, doet aan bibliotherapie. Net als andere takken van de geneeskunde kent die verschillende soorten dokters.

Vies van troost

Troost aanvaarden was voor Susan Sontag hoop opgeven, en dus toegeven aan de sterfelijkheid. Dat kon ze zich gewoonweg niet voorstellen.

Een bijzondere vrouw

Het VTM-programma ‘Een echte job’ zet de zorgsector in de bloemen, maar de kijker zag ook iemand anders die hetzelfde verdient: Margret Zerfass.