Het nieuwe jaar: recessie is niet het probleem
2023 wordt in veel landen een recessiejaar. Maar misschien moeten we de daaropvolgende economische heropleving meer vrezen dan de recessie zelf.
2023 wordt in veel landen een recessiejaar. Maar misschien moeten we de daaropvolgende economische heropleving meer vrezen dan de recessie zelf.
Na verschillende jaren overklast te zijn door Mathieu van der Poel, is Wout van Aert plots zijn evenknie in de cyclocross. Een mogelijke verklaring.
Zuhal Demir komt voortdurend in de media met rebels voluntarisme en groene dadendrang. Helaas vaak ten koste van doordacht beleid.
EU-schandalen kunnen gezien worden als exponenten van een dieper probleem: het hoogst belabberde democratische gehalte van de EU.
Het verleden zit vol gewiekste acties die als een boemerang terugvlogen in het gelaat van de gewiekste auteur ervan. Wij doen niet beter.
Xi’s zerocovidbeleid zegt evenveel over zijn dystopisch China, als de reactie van de EU op de oorlog in Oekraïne ons iets over de EU leert.
COP27 leverde een traject richting 1,7 graden opwarming op maar werd verder vooral gekenmerkt door de intrede van klimaatchantage.
De Koude Oorlog koelde af om later uit te lopen op een overwinning voor het Westen. Kent Koude Oorlog II een vergelijkbaar verloop?
Aan de vooravond van klimaat-, grondstoffen- en wereldbevolkingscrises kunnen we ook uitkijken naar fabuleuze technologische doorbraken.
Van zuhallekes doen tot het Vlaams minister-presidentschap: een analyse van een beproefde politieke strategie.
Indien we in een nieuwe financieel-economische omgeving zijn aanbeland, is het na twee dolle decennia eindelijk voorbij met de ‘Alles-bubbel’.
Centrale banken kunnen de huidige hoge inflatie allicht beteugelen met hogere rentes en een recessie, maar een terugkeer is onvermijdelijk.
De voorspelde piek voor de Europese inflatie is allicht in zicht. De vraag is hoe ver de inflatie gaat terugvallen en wat na de recessie?
Er zal meer dan één documentaire gemaakt worden over hoe 2022 een goed jaar werd voor Evenepoel en een slecht voor Van der Poel.
Ten laatste op 5 december gaat een riskant EU-embargo op Russische ruwe olie in voege. Wat kunnen de gevolgen zijn?
De these van de zogenaamde opstand van de elites kan een verhelderend licht werpen op de economische oorlog met Rusland.
Twee frisse analogieën: een om de klimaatproblematiek zelf te verduidelijken en een om onze schizofrene reactie erop te belichten.
Klimaatsceptici hebben gelijk en ongelijk. Een geringe opwarming van de atmosfeer is an sich ongevaarlijk maar kan toch problemen opleveren.
Metaforen determineren ons denken en doen, vaak zonder dat we dat beseffen. Wat betreft de aarde moeten we dringend van metafoor veranderen.
In 2004 werden 30-zones nog ingevoerd als grote uitzondering in de bebouwde kom. Nu moeten ze al de norm worden. Quo vadimus?
De economische tragedie in Sri Lanka, mede veroorzaakt door slecht bestuur, houdt een belangrijke les in voor andere landen, en vooral de EU.
De calvarietocht van Mathieu van der Poel in de Tour van 2022, komt, op meer dan een manier, niet uit de lucht vallen.
De door de EU geïnspireerde stikstofplannen zijn maar een symptoom. Het diepere probleem is een overheid die steeds brutaler wordt.
Zure regen werd onder meer veroorzaakt door stikstofemissies. Nu die sterk gedaald zijn, wordt de emissie van stikstof plots een nieuw probleem.
In 1912 verklaarde Jules Destrée dat er geen Belgen bestaan. Toch zit datzelfde België volgens Lachaert in een splitsingslogica.
Het Europees stikstofbeleid is geïnspireerd door extreme bescherming. De facto hebben we meer natuur nodig, maar niet de superdiversiteit.
De emissie van stikstof is al 30 jaar aan het dalen en zal blijven dalen. Waarom creëren de EU en Vlaanderen er dan plots een crisis rond?
De ECB doet voorlopig nog altijd helemaal niets tegen de inflatie. Is ze wind aan het zaaien? En overleeft de euro in dit scenario de storm?
De impact van de EU op ons leven wordt met de dag groter. Is dat nog democratisch, gezien de ondoorzichtigheid van haar beleid?
Hoogdravende onbesuisdheid van het Westen ligt deels aan de basis van de oorlog in Oekraïne en kan ook de uitkomst ervan bepalen.