Zwarte Piet en de cancelcultuur
Zwarte Piet past in een steeds langer wordende reeks fictieve figuren die geviseerd en geweerd worden. Toch is hij niet onproblematisch.
Zwarte Piet past in een steeds langer wordende reeks fictieve figuren die geviseerd en geweerd worden. Toch is hij niet onproblematisch.
Vandaag krijgen we normaliter meer nieuws over de coronabarometer of -schakelaar. De grote vraag is of hij een regionaal karakter krijgt.
Volgens officiële data werd België vorige maandag het land in heel de wereld waar het meest Covid-19 doden vielen per miljoen inwoners.
De pandemie slaat weer harder toe in België dan elders. De fundamentele oorzaak hiervan is al sinds 1830 bekend: België is geen echt land.
Vlaanderen doet het beter dan Nederland, Wallo-Bruxelles slechter dan Tsjechië. Toch gelden dezelfde maatregelen voor beide regio’s.
België 2.0., het kernproject van Vivaldi, staat symbool voor de ontkenning en het wishful thinking eigen aan deze coalitie van verliezers.
Mondmaskers werken tegen virusdeeltjes. Toch spelen ze niet een altijd een positieve rol spelen in het beteugelen van corona.
Mensen zien vaak niet alle consequenties van wat ze nastreven. Soms bereiken ze precies het omgekeerde van wat ze willen.
Misschien komt Vivaldi er op de valreep. Daarmee hebben we echter nog geen oplossing voor het federale imbroglio.
Er bestaan genetische verschillen tussen menselijke populaties, maar ze kunnen niet, zoals ‘rassen’ vroeger, hiërarchisch gerangschikt worden.
Het is niet omdat mondmaskers besmettingen kunnen helpen voorkomen dat elk mondmaskerbeleid effectief is in de complexe strijd tegen covid-19
Strengere mondmaskerregels verhinderden in andere landen niet dat het virus lokaal terug de kop opstak of zelfs aan een nieuwe opmars begon.
De verbanning van ‘Gangreen 1’ uit de literaire canon is ingegeven door morele overwegingen. Toch geen criterium voor opname of verwijdering.
Onze omgang met de covid-19-pandemie zegt meer over ons politiek bestel dan we beseffen.
Vele minderheden zijn nog steeds het slachtoffer van discriminatie, maar links-liberale ‘safe spaces’ zijn niet per definitie de oplossing.
België wereldkampioen Coronadoden? Het is alsof Marc Coucke de afgang van Anderlecht zou proberen goed te praten door erop te wijzen dat je evengoed naar het aantal corners kunt kijken, of naar het aantal kilometers dat het aflegt op het veld.
De wereldoorlogen definieerden de vooruitgang in de 20e eeuw. Misschien spelen de coronacrisis en andere pandemieën die rol voor de 21e eeuw.
Pandemieën worden van oudsher gezien als een straf van de goden. Dat is ook de manier waarop sommige moderne theïsten de covid19-pandemie interpreteren. Humanisten zijn trouwens evenmin vies van teleologische of moraliserende duidingen. Damiaan Denys omschreef het SARS-CoV-2 virus bijvoorbeeld als een gezonde correctie op onze megalomane levensstijl en als een tik van de Schepper. De Italiaanse schrijver Sandro …
Neemt België genoeg maatregelen om de corona-uitbraak binnen de perken te houden? De grootte van de uitbraak hebben we zelf in de hand.
Dat de wereldwijde polarisering zich in België ent op het communautaire, maakt het nog problematischer en moeilijker dan in andere landen
Het coronavirus doet door zijn snelle uitbreiding denken aan de Spaanse griep die na WO I miljoenen slachtoffers maakte. Een vergelijking.
Om conflicten tussen mensen met een verschllende geloofsachtergrond te vermijden, pleitte Spinoza voor een universele en burgerlijke religie.
De bosbranden in Australië nopen de premier tot het bijstellen van zijn visie op klimaatverandering. Volgt De Wever zijn ideologische evenknie?
Koen Thange legt uit waarop het recente verbod op hoofddoeken in scholen van het Antwerpse Hof van Beroep gerechtvaardigd is.
Wat België betreft leeft het idee dat dit land uit twee landen en democratieën bestaat en dat we het over een Belgische Unie moeten hebben
Het wordt steeds moeilijker om de gevolgen van de klimaatverandering te ontkennen. Toch lijkt de mens als soort (voorlopig) amper in staat tot krachtige actie. Koen Tanghe onderzoekt de beperkingen van onze geestelijke software om met bedreigingen zoals klimaatverandering om te gaan.
Zij die pleiten voor repatriëring van de Belgische Syriëstrijders overdrijven vaak de voordelen en verzwijgen de nadelen en gevaren.
Waarom zou een Vlaamse canon uit den boze zijn? ‘Anachronistische’ geschiedschrijving heeft zo haar verdiensten
De liberale democratie staat op verschillende vlakken onder druk en lijkt moeilijk te redden. Toch kan meer nationalisme de redding brengen.
Optimisme is een deugd, maar excessief optimisme kan desastreus zijn. Ecomodernisten zijn van het excessieve type.