De wereld heeft maar één probleem
Het gebrek aan kapitaalaccumulatie toont zich in alle domeinen van onze maatschappij en zal onze welvaart, kennis en beschaving ondermijnen.
Het gebrek aan kapitaalaccumulatie toont zich in alle domeinen van onze maatschappij en zal onze welvaart, kennis en beschaving ondermijnen.
Nationale overheden en de Europese Commissie onderschatten de structurele schade die de energieoorlog toebrengt aan de Europese economie.
De industriefederaties klagen over gestegen kosten die ze ‘noodgedwongen’ moeten doorrekenen. Maar de consument begint nu al terug te duwen.
De EU stelt gecontroleerde arbeidsmigratie voor als een beter alternatief voor het huidige migratiebeleid. Strookt dit wel met de realiteit?
Belastingwetten hervormen is bijna zo pijnlijk als belasting moeten betalen. En er is geen garantie op duidelijke verbetering, integendeel.
Loena Hendrickx toonde de wereld wat er mogelijk is, puur op basis van talent, wiskracht en opoffering. Belgie kan er wat van leren.
Crypto’s zijn financieel vertier, ongeacht de mentale constructies die mensen die wereld in moeten lokken. Ooit komt de keizer zonder kleren.
Geschiedschrijving is wenselijk en nuttig, maar zeker niet probleemvrij. Zo bewees opnieuw de kwestie Arnold van den Bergh.
Belgisch crisismanagement is veelal ’tirer votre plan’. Ook in de energiecrisis die in grote mate van eigen makelij is.
Aanzienlijke inflatie is de doodsteek voor het huidige politieke systeem. Christine Lagarde speelt met vuur.
Ongevaccineerden zijn dan wel één factor , maar het zijn vooral overheidskeuzes die de druk bepalen op ons zorgsysteem.
Wat we zelf doen, doen we beter dacht het kabinet Jambon toen ze recent bekend maakte dat ze een talentenbeurs in het leven roept.
Centrale banken zijn bedenkelijk bezig. En niet alleen beleidsmatig zit de rot diep.
Het parlement volgt de media en niet andersom zo blijkt. De belangrijkste kamer in ons democratische huis is een mesthoop met te veel hanen.
Het Nederlandse beleggersverbod in de woningmarkt is prima. Beter een gereguleerde markt dan een slecht functionerende, ook in Vlaanderen.
Het inflatiespook waart vrolijk rond in de nasleep van de coronacrisis. Centrale bankiers lijken stilaan de controle te verliezen.
Joe Biden wil de meerwaardebelasting optrekken tot het niveau van de personenbelasting. Slecht idee, op basis van nog slechtere argumenten.
Verkorten van de werkloosheidsperiode is spelen met vuur, mocht Wopke Hoekstra (CDA) ervaren. Maar België zou er lessen uit kunnen trekken.
Goud als investeringsobject heeft het de laatste tijd erg lastig. Geen reden om zich zorgen over te maken echter. Een analyse.
Big finance en klimaatdoelstellingen gaan niet zo hand in hand als de linkse klimaatkerk denkt. Ze rekent zich onterecht rijk.
Economische bespiegelingen van de week: over dagtraders, nipponisering, inflatie en spaaroverschotten.
Economische bespiegelingen in een week waarin Draghi Italië moest redden, Bezos zijn plunje aan de kapstok hing, en ieder naar de kapper wilt.
De monetaire kraan stond ook deze week weer volop open, meer ‘all time highs’ vielen ons te beurt, en meer economische bespiegelingen.
De derde week van januari bracht allerlei economische pret en ongein. Luc Nijs maakt de balans op.
Het modellensyndroom is nefast voor goed overheidsbeleid. En voor een maatschappij die zich maar niet aan die modellen wil aanpassen.
Kaat Bollen voelt zich aangevallen in haar recht op zelfexpressie door de berisping van de tuchtcommissie van psychologen. Ten onrechte.
De zorg is een koekoeksjong en zal zichzelf omver trekken, de begroting slopen en andere sectoren kannibaliseren.
Met de nieuwe pauselijke encycliek kan je het nauwelijks oneens zijn, maar er ontbreekt een implementatiestrategie voor al die mooie ideeën.
In een ongekende economische crisis klotst het geld tegen de plinten. Dat kan omdat de burger het ultieme verdienmodel is geworden.
In de brief ‘Samaritus Bonus’ onthoudt het Vaticaan mensen die om euthanasie vragen de laatste sacramenten. Waar blijft de menselijkheid?