Een prachtboek over Jozef Peeters, pionier van de abstracte kunst in Vlaanderen
Jozef Peeters (1895-1960), de pionier van de abstracte kunst in Vlaanderen. Peter Pauwels bezorgde een rijkelijk geïllustreerd boek over hem.
Jozef Peeters (1895-1960), de pionier van de abstracte kunst in Vlaanderen. Peter Pauwels bezorgde een rijkelijk geïllustreerd boek over hem.
Sjoerd van Faassen en Hans Renders belichten uitvoerig het veelkantige leven van Theo van Doesburg, voorman van De Stijl.
Annette Portegies schetst is haar biografie van Maurice Gilliams een nogal eenzijdig beeld van de getormenteerde schrijver.
Eind 1886 reisde Virginie Loveling naar het zuiden om er de winter door te brengen. Haar geromantiseerde reisverslag is vermakelijk en kritisch.
Bert Govaerts schreef een biografie van ‘dubbelman’ Marnix Gijsen & Jan-Albert Goris, schrijver en diplomaat.
Vele Vlamingen lazen in de middelbare school ‘Oeroeg’ van Hella S. Haasse. Aleid Truijens schreef haar biografie.
Op basis van enkele regels in de novelle ‘De zwarte kost’ wordt Cyriel Buysse in de markt gezet als ‘antikoloniaal’. De realiteit was anders.
David Veltman schreef de eerste kritische biografie over de schilder-boer Felix De Boeck (1898-1995), met nieuw licht op onderbelicht gebleven aspecten.
De in Antwerpen geboren Ida Simons-Rosenheimer verwierf vooral postuum faam met haar roman ‘Een dwaze maagd’. Mieke Tillema verhaalt, iets te wijdlopig en soms wat slordig, haar boeiende leven.
Lieneke Frerichs schreef een (te) uitvoerige biografie van Nescio, die wel een groot schrijver was, maar geen al te sympathieke man
Volgens neurologe Inge Declercq is het zomeruur ‘een ramp’ voor onze slaap. Zit het probleem niet eerder tussen onze oren?
Het enthousiasme waarmee Leen Huet in haar essaybundel ‘Oud papier’ over oude boeken schrijft, werkt aanstekelijk en zet aan tot lezen.
‘Nieuws’ over Joe Biden in kwaliteitskranten De Morgen en de Volkskrant blijkt 13 jaar oud.
100 jaar geleden debuteerde Alice Nahon met de bundel ‘Vondelingskens’. Nahonbiograaf Manu van der Aa blikt terug en verklaart haar succes.
Fraai vormgegeven boek over de oorlogsjaren (1914-1918) van journalist, uitgever en verzamelaar van frontkunst Juul Filliaert laat tekstueel te wensen over. Tentoonstelling van collectie Filliaert in Nieuwpoort is opnieuw uitgesteld.
Manu van der Aa bezocht het KBR-museum in Brussel, gewijd aan een unieke verzameling 15de-eeuwse handschriften, voor het eerst te bewonderen in 600 jaar.
Uit onderzoek van het tijdschrift Nederlandse letterkunde blijkt dat het verdienmodel van literaire auteurs al eeuwenlang hetzelfde is.
E. du Perronkenner Manu van der Aa reageert op Guido Lauwaerts artikel ‘Edgar du Perron versus Paul van Ostaijen’ en zet de puntjes op de i’s.
Het huldeboek Aster Berkhof 100 jaar nieuwsgierigheid van Karel Michielsen oogt mooi, maar mist kritische distantie.
De kennis die Vlaamse studenten van (hun eigen) cultuur hebben, is ondermaats, doordat het onderwijs al jaren kennisoverdracht verwaarloost.
Nu er toch geen sportnieuws te rapen valt, pleit Manu Van der Aa meer aandacht voor kunst, literatuur en cultuur in het nieuws.
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience gaat samenwerken met Google Books en zet Antwerpen wereldwijd op de kaart als boekenstad.
De KBR heeft miljoenen oude kranten en tijdschriften gedigitaliseerd. Hoog tijd dat die door iedereen altijd en overal bekeken kunnen worden
Luc Renders geeft het eerste historische en jammer genoeg moralistische overzicht van Nederlandstalige literatuur over Congo.
Vlaamse media schreeuwen moord en brand over besparingen in cultuursubsidies, maar besteden zelf amper aandacht aan Vlaamse literatuur.