fbpx

Raf Praet

Raf Praet (1989) studeerde klassieken aan de universiteit van Gent. Na twee jaar als onderzoeksmedewerker in de byzantinistiek aan deze universiteit, voltooide hij zijn doctoraatsstudies in de oude geschiedenis aan de universiteiten van Groningen en Gent.  

Waarheen met de IJzertoren

Het gaat niet goed met het ‘Memoriaal van de Vlaamse Ontvoogding’, zoals de IJzertoren heet. Nochtans ligt een heroriëntering voor de hand.

Microscoop en telescoop

Het leven van de oorlogsheld, literator en conservatief denker Ernst Jünger (1895-1998) is amper in een boek te vatten. De in Heidelberg geboren jongeling erfde van zijn vader de passie voor natuurkunde. Meer specifiek de insectenwereld bleef Jünger zijn hele leven fascineren – hij onderhield een keververzameling die hij, microscoop in hand, zijn hele leven bleef uitbreiden. Ondanks zijn wetenschappelijke belangstelling vertoonde Jünger ook een avontuurlijke kant; de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog was voor hem, net zoals voor vele jonge snaken, het begin van een spannend avontuur.

Wereldoorlog en waarden

Een zonnige week in het vorige najaar bracht me naar de Ieperse Lakenhallen en het ‘In Flanders Fields Museum’, waar ik het boek Slaapwandelaars heb gekocht. Nu, enkele maanden, later ben ik doorheen de turf van meer dan 500 bladzijden. Ondanks de lengte van het boek, blijft het boek van cover tot cover de moeite waard. 

Mythen voor de bijl

Oikeiosis 2.0.

In de debatten over de migratiecrisis zit een rode draad, links beroept zich op moraliteit.