Vlaanderen en de Verenigde Staten
De Frontbeweging speelde in op de rol van de VS na het einde van de Grote Oorlog. VOS Vlaamse Vredesvereniging haalt die banden terug aan.
De Frontbeweging speelde in op de rol van de VS na het einde van de Grote Oorlog. VOS Vlaamse Vredesvereniging haalt die banden terug aan.
Jommeke promoot ballet voor jongens, logisch, ballet is heel lang een mannenzaak geweest in Europa, pas recent werd het een vrouwenzaak.
73 jaar na de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki is de publieke opinie helder: geen kernwapens in Europa. Tijd voor de politiek om te volgen.
Jan Creve van Doel 2020 vecht in Doel en de Wase Polders een duurzame relatie uit tussen mens, natuur, economie en erfgoed.
Ethiopië is een religieus en een etnisch lappendeken, met tal van interne conflicten en conflicten met zijn buurlanden.
Het VOS Ministerie voor Vrede laat zijn licht schijnen op de situatie in Congo. Daar klampt president Joseph Kabila zich aan de macht.
Veel iconische beelden van de strijd aan de IJzer zijn ontsproten aan het genie van kunstenaar Joe English.
100 jaar geleden sneuvelde Renaat De Rudder, een buitengewoon personage, door zijn uitzonderlijke levenswijze meer dan een gewone sterveling.
De geboorteakte van het politieke Vlaams-nationalisme ‘Vlaanderens Dageraad aan den IJzer’ is vandaag onderwerp van een colloquium.
700 jaar geleden zaaide de Catalaanse Compagnie dood en verderf in Byzantium. Een Catalaanse historie van misbruikt vertrouwen en verraad.
Honderd jaar geleden strafte de Belgische legerleiding de priester Paul Vandermeulen als afschrikking voor de Vlaamsgezinde soldaten.
De Open Frontbrieven van de Vlaamse Beweging achter het IJzerfront worden voor het eerst door historici wetenschappelijk ontsloten.
Het gaat niet goed met het ‘Memoriaal van de Vlaamse Ontvoogding’, zoals de IJzertoren heet. Nochtans ligt een heroriëntering voor de hand.
Het mag duidelijk zijn dat er in het verhaal van de Nederlandstalige universiteit Gent onder Duitse bezetting geen winnaars zijn.
Gisteren 98 jaar geleden overleed Joe English, de ontwerper van het heldenhuldezerkje voor de Vlaamsgezinde gesneuvelden van WO I.
Een eerbetoon aan moedige lafheid of laffe moedigheid.
Op 7 juli 1928, exact 88 jaar geleden, legde Cyriel verschaeve de eerste steen van de IJzertoren te Kaaskerke, Diksmuide.
Het leven van de oorlogsheld, literator en conservatief denker Ernst Jünger (1895-1998) is amper in een boek te vatten. De in Heidelberg geboren jongeling erfde van zijn vader de passie voor natuurkunde. Meer specifiek de insectenwereld bleef Jünger zijn hele leven fascineren – hij onderhield een keververzameling die hij, microscoop in hand, zijn hele leven bleef uitbreiden. Ondanks zijn wetenschappelijke belangstelling vertoonde Jünger ook een avontuurlijke kant; de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog was voor hem, net zoals voor vele jonge snaken, het begin van een spannend avontuur.
Oudheidkundige Raf Praet graaft in de Welshe geschiedenis op zoek naar de herkomst van de rode draak.
Le Pays Réel en Le Pays Légal. Ook Nederland bestaat nu duidelijk uit twee democratieën.
Een zonnige week in het vorige najaar bracht me naar de Ieperse Lakenhallen en het ‘In Flanders Fields Museum’, waar ik het boek Slaapwandelaars heb gekocht. Nu, enkele maanden, later ben ik doorheen de turf van meer dan 500 bladzijden. Ondanks de lengte van het boek, blijft het boek van cover tot cover de moeite waard.
Mythen voor de bijl
Het is logisch dat mensen politici afrekenen op hun familiale leven.
Hoe een Duits reclamefilmpje aanzet tot reflectie over een oude filosofisch concept als de Oikeiosis.
Kristof Calvo vergist zich van tijdperk met zijn pleidooi voor een nieuwe belgitude.
De terugkeer van het wetenschappelijke racisme? Een vrije tribune van filoloog Raf Praet.
Raf Praet werpt een juridische blik op de boerkini, godsdienstvrijheid en onze Grondwet.
In de debatten over de migratiecrisis zit een rode draad, links beroept zich op moraliteit.