Poetin-‘Verstehers’: begrijpen is niet hetzelfde als goedkeuren
In Duitsland heerst verontwaardiging rond zogenaamde ‘Poetin-Verstehers’. Nochtans is het juist erg belangrijk om Poetin te proberen begrijpen .
In Duitsland heerst verontwaardiging rond zogenaamde ‘Poetin-Verstehers’. Nochtans is het juist erg belangrijk om Poetin te proberen begrijpen .
De Koude Oorlog begon veel vroeger dan de meeste geschiedenisboeken beschrijven, en is bovendien nog niet afgelopen…
Oekraïne en Rusland zetten Russisch-Amerikaanse oorlog in Oekraïne voort om tijdens onderhandelingen nog zoveel mogelijk winst te boeken.
De grootste criticus van Poetin verscheen onlangs weer voor de rechter waar hij vals beschuldigd werd van fraude. Toch blijft hij strijdlustig.
Mochten we rechtstreeks betrokken raken in de oorlog, dan maakt Rusland geen kans tegen de NAVO en de VS. Maar wat hebben we daaraan?
Poetin valt Oekraïne binnen en wil het land zo onder Russische invloedssfeer krijgen. Hij kent zijn geschiedenis goed.
Poetin wil geen oorlog, maar een invloedssfeer. De vraag is of zijn strategie hem het eerste of het tweede oplevert.
Wat we nu meemaken – de mogelijkheid dat Russische legers Oekraïne binnenvallen – doet denken aan de zomer en herfst van 1914.
Poetin wil oorlog! De beurzen zullen instorten! De wereldeconomie zal slabakken! Of niet? Heeft Macron een afspraak met de geschiedenis?
De geschiedenis herhaalt zich nooit hetzelfde. Behalve nu, misschien, in het oplaaiende koude oorlog conflict rond Oekraïne.
Mocht het rakettenverdrag van Reagan en Gorbatsjov nog gelden, zou Poetin niet bang moeten zijn voor Oekraïne en was deze crisis onnodig.
Er wordt een raar spel gespeeld rond Oekraïne. De Navo denkt zelfs dat Rusland wil binnenvallen. Maar is dat echt wat Poetin wil?
Als we Oekraïne mogen geloven staat ons een vreselijke oorlog te wachten. En dat lijken ook de Amerikaanse media te denken.
Ondanks de inspanningen van kanselier Merkel zit Navalny nog steeds in gevangenis Prokov 2.
Samenwerking tussen de communisten van Zjoeganov en Navalny-aanhangers zou erg vervelend zijn voor Poetin. Waarom komt die er dan toch niet?
De Sovjet-Unie lijkt helemaal terug in Poetins nieuwste beleidsdocument. De Westerse aartsvijand, de nadruk op autarkie, alles komt terug.
Niet zo lang geleden noemde Biden Poetin nog een moordenaar. Maar om geopolitieke redenen sprak hij in Genève heel andere taal.
Polen en de drie Baltische staten vrezen – onterecht- dat ze door Rusland zullen worden aangevallen.
Moet die vijandige sfeer tussen de VS en Rusland nu nog? China wordt steeds machtiger, ten koste van beide. Waarom dus niet samenwerken?
Ondanks mondiale sympathie moet Navalny het onderspit delven. Een jarenlange celstraf wacht en hij is helemaal aan Poetin overgeleverd.
Terwijl Navalny in een strafkampziekenhuis ligt en in hongerstaking blijft, doet Poetins regime er alles aan om zijn beweging te versmachten.
Dankzij het marxisme-leninisme behielden de Russen een feodale mentaliteit. Poetin en co rekenen erop dat die nog 15 jaar blijft doorwerken.
‘Poetin is een moordenaar’, klonk het weinig diplomatisch uit de mond van Joe Biden. Een ‘slip of the tongue’ of een bewuste strategie?
Navalny verblijft in een triagegevangenis in Vladimir. Hij blijkt minder populair dan verwacht en is niet geliefd bij de Russische oppositie.
De VS en Rusland zijn erfvijanden. Biden wil de (koude) oorlog met vernieuwd enthousiasme voeren. Navalny past helemaal in dit plan.
Navalny is tijdelijk uitgeschakeld, maar het poetinisme delft zijn eigen graf. Wanneer zal Rusland weer een beroep doen op Navalny?
Navalny zit liever gevangen in Rusland dan dat hij vrij rond loopt in het buitenland. Hij hoopt ‘dankzij’ een veroordeling momentum te krijgen.
Met Navalny en Wit-Rusland als voorbeelden, wil Poetin zich verdedigen en via de nieuwe grondwet dictatoriale macht te verwerven.
Er heerst opnieuw een echte Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland. De tegenstellingen zijn niet alleen militair maar nu ook ideologisch.
Poetin interpreteert de Russische geschiedenis op zijn ultranationalistische manier. Wie een andere mening verkondigt, kan gestraft worden.