JavaScript is required for this website to work.
post

Autonoom Yorkshire

Regionalisme alom in Broken Britain

Karl Drabbe6/8/2014Leestijd 2 minuten

Het ooit in Vlaamse kringen vermaledijde en unitarisme verweten Verenigd Koninkrijk kraakt in al zijn voegen. Niet alleen de in 1707 opgeheven grens tussen Schotland en Engeland/Wales is sinds de Devolutie onder Tony Blair terug realiteit. Her en der vinden volkeren zonder taal (Cornwall), door Westminster achtergestelde regio’s (het Noorden) of oude graafschappen hun trots van weleer terug en profiteren ze van de autonomiediscussie aangezwengeld door de Schotse first minister Alex Salmond en zijn Yes-campagne.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Hoe Verenigd is het Verenigd Koninkrijk? Is het nog ‘united’, of eerder ‘broken’? Vlamingen zijn – geïnformeerd door de Volksunie destijds, en door zijn eigen emancipatiebeweging – doorgaans op de hoogte van Schotland – nu met het referendum zelfs meer dan toen Mel Gibson in een kilt over het witte doek dartelde – en zelfs ook van Wales – en dat ‘ze’ daar een soort koeterwaals spreken. Daar blijft het doorgaans bij. Een snuggere UK-watcher zal opmerken dat er ook Noord-Ierland is, door de protestante loyalisten in dat godvergeten stuk van het realm ook wel Ulster genoemd.

Maar wie weet er van Cornwall – Kernow in het opnieuw kunstmatig in leven gepompte Kornisch; de taal was immers al uitgestorven in de 19e eeuw, van de autonomiebeweging in het rode noorden – inclusief devolutionisten binnen de Labour partij? Wie kent de English Democrats, die ooit enkel opkwamen voor een Engels parlement, om los te komen van de Schotse bevoogding – jawel, ginds genoegzaam bekend als de West-Lothian Question – maar onder druk van BNP, UKIP en andere concurrenten op rechts plots ook migratie en criminialiteit ontdekten? Enfin, om maar te zeggen, there’s more between Westminster and Edinburgh … Zo Verenigd is het Koninkrijk aan de andere kant van het Kanaal niet. En neen, over Man en de Kanaaleilanden gaat het hier niet.

Eerder deze week viel ons oog op alweer een nieuw regionalistisch initiatief. Uit het Noorden. Maar geen noordelijke partij voor het noorden. Wel een partij voor Yorkshire: Yorkshire First. Het oude graafschap dat doorheen de recente geschiedenis opgedeeld raakte in vijf constituerende onderdelen. Onder de naam Yorkshire Pledge, met recent twitteraccount en nogal amateuristische website, pleit een nieuwe beweging in naam van de partij voor … jawel … autonomie voor het traditionele graafschap. De partij is afgelopen lente opgericht, en kwam in één district zelfs op voor de Europese Parlementsverkiezingen. Met een centrum-liberaal programma, maar wel eurokritisch, zo Brits is Yorkshire First dan wel.

De partij Yorkshire First verwijst op haar website trouwens naar de Europese Vrije Alliantie. De Europese partij waar ook de N-VA toehoort, al koos de partij voor de Europese fractie van Europese Conservatieven en Hervormers ERC in het parlement. Op de website van de EVA vonden we echter géén verwijzing naar Yorkshire First, echter wel op haar twitteraccount. EVA-voorzitter Eric Defoort was onbereikbaar voor commentaar.

De Yorkish beweging en partij  bezingen – terecht – het landschap en de geschiedenis van de regio. Wie iets kent van Vikings, de Rozenoorlogen, James Herriots reeks All Creatures Great and Small in de Yorkshire Dales – wat mij betreft een van de mooiste landschappen van Engeland – is mee. En net daarom is het – aldus de nieuwe partij – ’tijd om meer controle te hebben over onze eigen zaken en te werken aan een sterke regio binnen het Verenigd Koninkrijk.’ Heel concreet wil de partij nu namen en adressen verzamelen van mensen die druk willen uitoefenen op hun parlementsleden in Westminster, om ‘devolutie te bepleiten voor onze regio’. Op de site van de partij klinkt het dan weer: ‘een parlement: ja – onafhankelijkheid: neen’. Bescheidenheid.

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties