JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Avondje tweeten over Brussel

Terzake-uitzending druk becommentarieerd

Peter De Roover9/5/2013Leestijd 3 minuten

De commentaren op de Brussel-uitzending van Terzake leren veel over de manier waarop Vlamingen naar Brussel kijken en (Nederlandstalige) Brusselaars naar Vlaanderen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het was duidelijk de week van de Iris. Op 8 mei wordt het Irisfeest, symbool van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gevierd. Oudgediende Charles Picqué werd aan het hoofd van dat nu 24 jaar oude gewest vervangen door Rudi Vervoort (beiden PS). De media besteedden voorbije week net iets meer aandacht aan de hoofdstad dan anders. Op één zond Terzake woensdagavond een Brussel-special uit.

Druk bezig met andere dingen liet ik naar goede gewoonte het televisietoestel uitgeschakeld en volgde ik het Brussel-programma van Terzake via Twitter. Volg enkele interessante mensen via dat medium en je bespaart de helft van de verloren televisietijd. Later bekeek ik het programma via internet en leerde dat ik de essentie via de tweets al had meegekregen.

De inleiding door Stefaan Meerbergen, Bas mijn kleine Brusselaar, werd heel erg op prijs gesteld door de twittergemeenschap en terecht. Hij belichtte in enkele minuutjes de mooie en de donkere kanten van onze hoofdstad, zijn leefstad. De vrt-journalist vindt dat Brusselaars vooral gemeenschappelijk hebben dat ze weinig gemeenschappelijk hebben. ‘We leven naast elkaar, maar we leven wel harmonisch naast elkaar.’ Meerbergen houdt van Brussel, zoveel is duidelijk. Liefde maakt ook hem een beetje blind; in het belichten van de schaduwzijden van de stad waakt hij er angstvallig over de grenzen van de politieke correctheid niet verder dan net dat getolereerde beetje te overschrijden. Maar die inleiding mag toch een aanrader heten voor die vele mensen die Brussel al helemaal niet kennen, behalve van de clichés.

Drie Brusselaars getuigden in de studio over hun ervaringen en vier politici kruisten daarna de degens aan de debattafel. Rudi Vervoort, de kersverse minister-president van het gewest, was er bij, net als nieuwbakken Brusselaar Didier Reynders (MR). Guy Vanhengel (Open Vld) en Ben Weyts (n-va) vulden de stoeltjes voor de Nederlandstaligen. De filosoof Bleri Lleshi tweette terecht dat het panel wel erg wit oogde. Vrouwloos ook, overigens.

Brusselaars moeten zelf beslissen

Twitter bevestigde nog eens dat Weyts als een echte rode lap op een stier werkt bij n-va-bashers.  Tweets lenen zich met hun 140 tekens zo al niet voor veel nuance en ook de andere deelnemers kregen hun portie zure reacties te verduren maar de ondervoorzitter van n-va spande wel de kroon. Eentje als illustratie: @implosiunblue ‘Ben Weyts zal wel denken (als hij dat kan): “Wat doe ik tussen beschaafde heren?”’

Tweede vaststelling: Brussel is bij vele Vlamingen ook na (of tijdens) zo’n uitzending niet geliefd. De tweet van @dbruckmann ‘Ik moet dringen naar de oogarts. Want ze zeggen op tv dat #Brussel een mooie stad is’ was er één van veel soortgelijke reacties. ‘Houdt dat trotse Brusselgevoel ook in om de eigen rekeningen te betalen?’, gaat @Ragnar net zoals menig andere de toer van de financiering op.

Derde vaststelling: velen uiten zich ongegeneerd als Brusselaar, zijnde absoluut geen Vlaming noch Waal. De al genoemde @Ragnar: ‘Samenvatting van dit rondje agitprop: in Brussel wonen geen Vlamingen en Walen, maar een volk apart.’ Hij vindt de Brusselaars ook weinig open van geest. Op de verklaring ‘kan me niet inbeelden dat ik ergens anders zou wonen’, reageert hij: ‘enggeestig, die ruimgeestige Brusselaars.’

‘Vlamingen die VL “bejubelen” zijn enggeestige nationalisten & “verkeerd”, Brusselaars die BX “bejubelen” worden toegejuicht’, vindt @schaduwregering en vreemde vaststelling.

@JessUlysse had Didier Reynders met instemming geciteerd: ‘Brussel moet over zichzelf kunnen beslissen. #eindelijk’ ‘Zo is dat… Brussel aan de Brusselaars’, stemt @debruynpeter in. @Onesmallstepfor zit ook op die lijn: ‘Eindelijk durven praten over Brusselse gemeenschap in #terzaketv. Als problemen gekend zijn maar oplossingen zijn VL of FR – dat werkt niet.’ Die ‘Brussel-los-van-de-rest-strekking’ liet zich nadrukkelijk horen op Twitter, wat nog eens bevestigt dat die absoluut niet alleen uit Franstaligen bestaat.

De politicoloog Carl Devos stuurde het bericht: ‘Sterke #terzaketv: combinatie van bewoners en politici. Er is idd een Brussels patriotisme aan het groeien. Eigen “Brusselse G/gemeenschap”.’  Rik Van Cauwelaert reageerde sarcastisch: ‘’t Is inderdaad onvoorstelbaar hoe die werkloze jongeren zich deel voelen vd Brusselse Gemeenschap.’ Of Muhammed Sen werkloos is, zegt zijn tweetprofiel niet. Hij supportert wel voor Galatasaray en bericht meestal in het Turks. Deze ene keer niet: ‘Brussel stad van mijn dromen, mag blijven hoe het er nu is.’

Slotsom na een avondje Brusselen via tweet: de Nederlandstalige publieke opinie kan, als tweets enigszins representatief zijn, in twee grote groepen worden opgedeeld. Degenen die niets van Brussel moeten hebben en degenen die niets van Vlaanderen willen weten. Beiden willen de resterende institutionele banden tussen Vlaanderen en Brussel heel erg graag doorhakken.

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.