JavaScript is required for this website to work.
post

Balticum los van Russisch gas

Theo Lansloot28/10/2014Leestijd 1 minuut

Een nieuwe gasterminal maakt Litouwen, en bij uitbreiding het hele Balticum, onafhankelijker van Russis gas. Geopolitiek niet onbelangrijk, deze dagen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 27 oktober 2014 legde een drijvende terminal voor vloeibaar gas in de Litouwse havenstad Klaipeda aan. Voor drie jaar bestelde de Litouwse regering dat reusachtige schip ‘The Independence’ bij een Zuid-Koreaanse scheepswerf.

De LNG-terminal kan vloeibaar gas omzetten in gas dat geschikt is voor het gasnet. Eigenaar van het schip is een Noors LNG-bedrijf dat de terminal voor tien jaar aan Litouwen heeft verhuurd. Het vloeibare gas wordt aangevoerd door het Noorse Statoil.

Net als Estland en Letland, was Litouwen om geografische en historische redenen tot dusver volledig afhankelijk van duur gas uit Rusland. Inmiddels heeft Moskou de prijs iets verlaagd. Tot eind 2015 is Litouwen contractueel verplicht het grootste deel van zijn gas van Rusland te blijven afnemen. Daarna kan het land echter zelf kiezen.

Litouwen heeft zich aldus als eerste Baltische staat aan de Russische energiegreep ontworsteld. Mocht Rusland de gaskraan dichtdraaien dan kan de drijvende terminal heel Litouwen, en zelfs de buurlanden Estland en Letland, van gas voorzien.

Bij de aankomst van ‘The Independence’ beschreef de Litouwse president Dalia Grybauskaite de drijvende LNG-terminal als een strategisch geopolitiek project dat bepalend is voor de toekomst van gans de regio en met Litouwen als borg voor de energiebevoorrading van alle Baltische staten.’ Voortaan zal niemand ons nog de gasprijs opleggen noch onze politieke goodwill kopen,’ zo voegde zij er nog aan toe.

De LNG-terminal zal, naar verluidt, nog voor het eind van 2014 operationeel zijn. Volgens de presidentiële persdienst kan hij instaan voor zowat 90% van alle energiebehoeften van de drie Baltische staten.

 

Foto: Dalia Grybauskaite bij de inwijding van The Independence gas terminal. (c) Euronews

 

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties