fbpx


Politiek

Bart De Wever is strategisch meester




Jean-Marc Nollet, co-voorzitter van Ecolo, pleit voor een hervatting van de onderhandelingen over de belastinghervorming, zodat tenminste een deel ervan kan worden uitgevoerd. Maar Vincent Van Peteghem, minister van Financiën (CD&V), ziet dat niet zitten. Intussen zakt zijn partij steeds verder naar beneden. Misschien biedt een alliantie met strategisch meester Bart De Wever (N-VA) de oplossing...  Terwijl Vincent Van Peteghem trots kan zijn op het succes van zijn staatsobligatie-operatie, die meer dan 20 miljard euro opbracht, kan hij alleen maar…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.


Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media.





Wachtwoord vergeten





Nog geen proefabonnement?


Lees Doorbraak een maand gratis en vorm uw eigen mening.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als u nu een abonnement neemt, dan mist u geen enkel artikel.


Jean-Marc Nollet, co-voorzitter van Ecolo, pleit voor een hervatting van de onderhandelingen over de belastinghervorming, zodat tenminste een deel ervan kan worden uitgevoerd. Maar Vincent Van Peteghem, minister van Financiën (CD&V), ziet dat niet zitten. Intussen zakt zijn partij steeds verder naar beneden. Misschien biedt een alliantie met strategisch meester Bart De Wever (N-VA) de oplossing… 

Terwijl Vincent Van Peteghem trots kan zijn op het succes van zijn staatsobligatie-operatie, die meer dan 20 miljard euro opbracht, kan hij alleen maar toekijken hoe zijn partij, die momenteel 10,7 procent van de stemmen krijgt, naar de verdommenis gaat. Sommigen waarschuwden in 2019 al dat als CD&V haar partner N-VA zou laten vallen, ze politieke zelfmoord zou plegen. Met 8,3 procent zit trouwens ook de partij van premier Alexander De Croo (Open Vld) in het slop.

Rechtse partij

Voor N-VA-leider Bart De Wever lijkt dit het ideale moment om een proefballonnetje op te laten met het oog op de vorming van een grote rechtse partij in Vlaanderen, die Vlaams Belang zou kunnen blokkeren en de vorming van een tweede Vivaldi-regering zou kunnen verhinderen.

We herinneren ons allemaal de implosie van de Volksunie in 2001, die leidde tot een herschikking van het Vlaamse politieke landschap. Afgezien van een paar mogelijke terugtrekkingen, is het moeilijk om te zien dat CD&V en Open Vld het eens zouden worden om zich terug te trekken. Feit blijft dat de verhouding tussen de nieuwe voorzitter van Open Vld Tom Ongena en zijn CD&V-tegenhanger Sammy Mahdi uiterst delicaat, om niet te zeggen ongemakkelijk, is.

Als hij zijn partij wil herstellen, heeft Sammy Mahdi er alle belang bij om het confederalistische project dat Bart De Wever met verve verdedigt te steunen. Vooral omdat het confederalistische idee aan het begin van de jaren ’90 werd gelanceerd door christendemocraat Luc Van den Brande, toen Vlaams minister-president.

Wat Tom Ongena betreft: hij zou zich de lijst met institutionele eisen moeten herinneren die zijn medegelovige Patrick Dewael, toen Vlaams minister-president, op 7 januari 2003 aan het Vlaams Parlement voorlegde. En die erop gericht was om bijna alle bevoegdheden die federaal bleven op te splitsen.

Vlaanderen

Een interessant debat vond plaats op RTL-TVI met Bart De Wever. Nadat hij over zijn boek Woke had gesproken, kon de voorzitter van N-VA zijn confederalistische project toelichten: ‘Ik denk niet dat het confederalisme door de Franstaligen zal worden aangenomen uit enthousiasme. Het zal eerder te maken hebben met de onmogelijkheid om door te gaan met de status quo. Ik denk dat het op een gegeven moment onmogelijk zal zijn om door te gaan met het federale systeem.’

‘Volgend jaar, als de middelpuntvliedende krachten die nu al bestaan in dit land en die sterker worden, aanhouden, zal het op een bepaald moment onmogelijk zijn om de twee bij elkaar op te tellen. Ik denk dat Paul Magnette zich er goed van bewust is dat die dag eraan komt. Ik begrijp heel goed dat hij tot het laatste moment zal vermijden om dat openlijk te zeggen tegen de Franstalige publieke opinie’, zei de Wever.

Hij herinnerde zich de vele ‘zeer open’ discussies die hij had met zijn socialistische collega in 2020. Journalist Christophe Deborsu meldde dat Paul Magnette het zelfs over het einde van België had gehad en Bart De Wever had gevraagd om de Franstalige gemeenschap door te laten gaan met de naam België. Paul Magnette denkt dus hard na over deze ‘WalloBrux’-optie, hoewel die een utopie is.

Jules Gheude

Jules Gheude is oud-medewerker en biograaf van François Perin en bezielt de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France).

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
i
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.

Sinds 11/9/2023 gebruiken we een nieuw systeem voor de reacties. Het lijkt op de vroegere disqus, maar je gebruikt je eigen login voor de discussie. Voor artikelen voor 11/09 gebruiken we nog Disqus. Je kan je instellingen (eventuele alias en foto) aanpassen op je gebruikersprofiel.

Doorbraak zoekt een moderator voor de reacties. Houdt u van discussie en polemiek, maar ook van een correcte discussie? Wil u ons graag helpen om de kwaliteit van dit forum te verbeteren? Dan horen we het graag.