fbpx


Binnenland, Communautair

Bart Maddens: de nota-Di Rupo is ‘imbuvable’ voor Vlaanderen
Bart Maddens is bekend van de ‘Maddens-doctrine’. In essentie komt die hierop neer: de Franstaligen zijn vandaag geen vragende partij voor een staatshervorming, dus dreigen de Vlamingen er een veel te hoge prijs voor te betalen. Maddens stelde in 2009 voor de boel te blokkeren tot de Franstaligen wel vragende partij zouden zijn. Simpel, maar briljant, vond Bart De Wever. De N-VA maakte van de ‘Maddens-doctrine’ haar belangrijkste campagnethema. Sindsdien wordt de mening van Maddens door N-VA met argusogen gelezen en beluisterd.

Maddens stelt vooreerst dat er in het communautaire luik van de nota-Di Rupo niet veel nieuws onder de zon is in vergelijking met de nota van Johan Vande Lanotte (sp.a).

‘Alleen werden er een aantal anti-Vlaamse voorstellen aan toegevoegd. Als de nota-Vande Lanotte al ‘imbuvable’ was voor de Vlaamsgezinden, dan is de nota-Di Rupo dat in het kwadraat.’

Onsamenhangend

Onverteerbare elementen in de nota zijn voor Maddens de regeling rond BHV (waarvoor de Vlamingen een veel te grote prijs moeten betalen), de aangedikte herfinanciering voor Brussel en de versoepelde taalwetgeving. De lijst van over te dragen bevoegdheden lijkt dan wel indrukwekkend, maar is het niet.

‘Het zijn misschien geen borrelnootjes, maar wel losse en onsamenhangende brokstukken die worden losgewrikt uit het federale niveau (…) De conflicten zitten hierin al ingebakken.’

De voorspelling van Maddens? De N-VA zal de nota van Di Rupo niet zomaar kunnen afschieten, ook al zal ze het met zijn kritiek eens zijn. De partij wil echter geen ‘pretbederver’ zijn.

‘De partij zal bijna verplicht zijn om ‘ja, maar’ te zeggen tegen de nota. Maar het zal wel een ‘ja, MAAR’ moeten zijn, naar het voorbeeld van de Franstalige reacties op de nota-vande Lanotte.

Het is uitkijken naar de reactie van N-VA de komende dagen. Voka, het netwerk van Vlaamse ondernemingen, dat ook een invloedrijk geluid is voor N-VA was dinsdagnamiddag gematigd tevreden. In tegenstelling tot de vakbonden vond Voka de tekst van Di Rupo een goede basis voor verdere onderhandelingen.

 

Lees de volledige opinie van Bart Maddens woensdag in De Tijd

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.