fbpx


Binnenland

België: kroniek van een aangekondigde dood
Zal Vivaldi het volhouden tot 2024? Niets is minder zeker, zoveel standpunten lopen uiteen binnen deze zevenkoppige hybride coalitie. De onthulling door het weekblad 'Knack' van een uitwisseling van WhatsApp-berichten heeft twijfels opgeroepen over de versie die de premier aan het parlement gaf om het ontslag van zijn staatssecretaris van Begroting, Eva De Bleeker, te rechtvaardigen. En de vraag rijst: hoeveel geloofwaardigheid heeft Alexander De Croo nog? We weten dat binnen Vivaldi de ministers Annelies Verlinden (CD&V) en David Clarinval…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Zal Vivaldi het volhouden tot 2024? Niets is minder zeker, zoveel standpunten lopen uiteen binnen deze zevenkoppige hybride coalitie. De onthulling door het weekblad ‘Knack’ van een uitwisseling van WhatsApp-berichten heeft twijfels opgeroepen over de versie die de premier aan het parlement gaf om het ontslag van zijn staatssecretaris van Begroting, Eva De Bleeker, te rechtvaardigen. En de vraag rijst: hoeveel geloofwaardigheid heeft Alexander De Croo nog?

We weten dat binnen Vivaldi de ministers Annelies Verlinden (CD&V) en David Clarinval (MR) verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding van een 7de staatshervorming in 2024. Maar op dit moment is er een totale kloof tussen het Noorden en het Zuiden en dat zou kunnen leiden tot de situatie die François Perin op 28 april 1981 beschreef in een artikel bij La Meuse.

Perin: ‘Al jaren voel ik aan wat er gaat gebeuren: de Walen en de Brusselaars gaan  domweg als Belg alleen staan. Na verkiezingen die de malaise ten gevolge van een onoplosbare financiële en economische crisis alleen maar zullen hebben verergerd, zal het onfortuinlijke staatshoofd een onvindbare regering gaan zoeken: België kan verdwijnen door ‘implosie’. Wat zou de Vlamingen beletten om eenzijdig hun onafhankelijkheid uit te roepen en hun natie te laten gelden? (…) De Walen zouden zich ongewild onafhankelijk kunnen voelen, gedwongen tot een discipline waarvan ze geen idee hebben, en zelf de schuldenaar worden van hun beroemde verworven rechten.’

Geen vergezocht scenario

Dat is geen vergezocht scenario, gezien de recente verklaringen van de voorzitters van de N-VA en de PS. Volgens Bart De Wever ‘zinkt het schip en wij zitten erin. We kunnen deze Titanic niet repareren op federaal niveau.’ En hij herinnert aan de noodzaak van een confederaal stelsel, ‘want Vlaanderen mag niet opdraaien voor de verspilling van Wallonië en Brussel’.

Paul Magnette, daarentegen, is niet bereid daarover te discussiëren: ‘Voor ons heeft het confederalisme geen zin. Wij willen de sociale zekerheid en de solidariteit tussen alle Belgen versterken. En als de N-VA in 2024 op lokaal of regionaal niveau met het Vlaams Belang in zee gaat, dan praat ik niet meer met hen.’

We stevenen dus rechtstreeks af op een absolute impasse in 2024, met de zeer reële mogelijkheid dat het scenario van François Perin werkelijkheid wordt. Des te meer omdat N-VA en Vlaams Belang volgens de peilingen samen een absolute meerderheid in het Vlaams Parlement zouden kunnen hebben. Hoewel ze grondig van mening verschillen, zijn zij het eens over een essentieel strategisch punt: de uiteindelijke opheffing van het Koninkrijk België en de totstandkoming van een Vlaamse Republiek. Dit is het doel dat de alliantie waarover Paul Magnette het heeft, mogelijk zou maken.

Integratiestatuut

De toekomst van Wallonië kan alleen duurzaam gegarandeerd blijven dankzij een speciaal integratiestatuut met Frankrijk. François Perin gaf op dit punt nog blijk van luciditeit en realisme: ‘De enige nationaliteit waartoe de Walen zich gemakkelijk zouden kunnen assimileren, is de Franse. Maar we zouden eerst onze stallen moeten opruimen, want Frankrijk vraagt er niet om en het heeft geen zin om gekke mensen aan te nemen.’

Bij die laatste woorden denken wij helaas aan de nieuwe ‘affaire’ die Wallonië overspoelt, die van de griffier van het Waalse parlement.

Jules Gheude

Jules Gheude is oud-medewerker en biograaf van François Perin en bezielt de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France).