fbpx


Binnenland

België steunt Fiji
Volgens een perscommuniqué van 31 mei heeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo beslist om COP23-voorzitter Fiji te ondersteunen bij de voorbereiding van de 23ste klimaatconferentie die van 6  tot 17 november is gepland in Bonn (BRD). Hij maakt daarvoor 100.000 euro vrij.

Fiji

Fiji wil tijdens zijn voorzitterschap de politieke impuls van het Akkoord van Parijs behouden en maximale vooruitgang boeken bij het uitwerken van de praktische regels die nodig zijn om dat akkoord volledig uit te voeren. Daarnaast legt de eilandstaat sterk de nadruk op het versterken van de weerbaarheid tegen klimaatverandering. Het is ook de bedoeling om intenser samen te werken met de privésector en het maatschappelijk middenveld om het draagvlak voor het klimaatbeleid verder te versterken.

Fiji is de eerste kleine eilandstaat zijn die de verantwoordelijkheid krijgt om de klimaatonderhandelingen gedurende een jaar te leiden. Begin 2016 was Fiji zelf nog het slachtoffer van de gevolgen van de klimaatverandering toen het zwaar getroffen werd door de cycloon Winston.

België?

De betrokkenheid van België past in een breder geheel van initiatieven die de Belgische overheid recent nam op het vlak van internationaal klimaatbeleid en het versterken van de samenwerking met kleine eilandstaten. Zo nam vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in maart het initiatief tot een workshop voor kleine eilandstaten over de bescherming van oceanen. Volgende week zal minister Reynders op de Oceaanconferentie van de Verenigde Naties in New York pleiten voor een sterkere integratie van het klimaat- en veiligheidsbeleid met het oog op een betere conflictpreventie.

De betrekkelijk bescheiden bijdrage ter voorbereiding van de 23ste COP conferentie staat ook goed in het licht van de Belgische kandidatuur als tijdelijk lid van de VN – Veiligheidsraad.

Op de G7 – top in Taormina afgelopen weekend hebben een aantal Europese leiders het belang onderstreept dat zij aan het Akkoord van Parijs hechten. Maar President Trump hield zijn beslissing in beraad.

VS

Precies vandaag meldden twee vooraanstaande Amerikaanse nieuwsmedia ABCNews en AxiosNews, dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs zullen stappen. Naar eigen zeggen berust hun berichtgeving op betrouwbare bronnen binnen het Witte Huis. President Trump zelf twitterde dat hij zijn beslissing eerstdaags zal bekendmaken.

Naar verluidt is het Amerikaans Federaal Milieuagentschap (EPA) volop bezig om de uitstap voor te bereiden. Washington zou dan alle bijdragen aan de klimaatprogramma’s schrappen.

VN

De Verenigde Naties reageerden al op de tweet van president Trump. De VN riepen hem op de klimaatverandering niet te ontkennen en de passende maatregelen niet te verhinderen. Of die oproep enige indruk maakt op president Trump valt sterk te betwijfelen. Een mogelijk door Angela Merkel op gang gebrachte Europese demarche allicht nog minder.

 

Foto © Reporters 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.