JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

België steunt Fiji

Theo Lansloot1/6/2017Leestijd 2 minuten

België legt geld op tafel om Fiji te steunen bij het voorzitterschap van de klimaatconferentie.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Volgens een perscommuniqué van 31 mei heeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo beslist om COP23-voorzitter Fiji te ondersteunen bij de voorbereiding van de 23ste klimaatconferentie die van 6  tot 17 november is gepland in Bonn (BRD). Hij maakt daarvoor 100.000 euro vrij.

Fiji

Fiji wil tijdens zijn voorzitterschap de politieke impuls van het Akkoord van Parijs behouden en maximale vooruitgang boeken bij het uitwerken van de praktische regels die nodig zijn om dat akkoord volledig uit te voeren. Daarnaast legt de eilandstaat sterk de nadruk op het versterken van de weerbaarheid tegen klimaatverandering. Het is ook de bedoeling om intenser samen te werken met de privésector en het maatschappelijk middenveld om het draagvlak voor het klimaatbeleid verder te versterken.

Fiji is de eerste kleine eilandstaat zijn die de verantwoordelijkheid krijgt om de klimaatonderhandelingen gedurende een jaar te leiden. Begin 2016 was Fiji zelf nog het slachtoffer van de gevolgen van de klimaatverandering toen het zwaar getroffen werd door de cycloon Winston.

België?

De betrokkenheid van België past in een breder geheel van initiatieven die de Belgische overheid recent nam op het vlak van internationaal klimaatbeleid en het versterken van de samenwerking met kleine eilandstaten. Zo nam vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in maart het initiatief tot een workshop voor kleine eilandstaten over de bescherming van oceanen. Volgende week zal minister Reynders op de Oceaanconferentie van de Verenigde Naties in New York pleiten voor een sterkere integratie van het klimaat- en veiligheidsbeleid met het oog op een betere conflictpreventie.

De betrekkelijk bescheiden bijdrage ter voorbereiding van de 23ste COP conferentie staat ook goed in het licht van de Belgische kandidatuur als tijdelijk lid van de VN – Veiligheidsraad.

Op de G7 – top in Taormina afgelopen weekend hebben een aantal Europese leiders het belang onderstreept dat zij aan het Akkoord van Parijs hechten. Maar President Trump hield zijn beslissing in beraad.

VS

Precies vandaag meldden twee vooraanstaande Amerikaanse nieuwsmedia ABCNews en AxiosNews, dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs zullen stappen. Naar eigen zeggen berust hun berichtgeving op betrouwbare bronnen binnen het Witte Huis. President Trump zelf twitterde dat hij zijn beslissing eerstdaags zal bekendmaken.

Naar verluidt is het Amerikaans Federaal Milieuagentschap (EPA) volop bezig om de uitstap voor te bereiden. Washington zou dan alle bijdragen aan de klimaatprogramma’s schrappen.

VN

De Verenigde Naties reageerden al op de tweet van president Trump. De VN riepen hem op de klimaatverandering niet te ontkennen en de passende maatregelen niet te verhinderen. Of die oproep enige indruk maakt op president Trump valt sterk te betwijfelen. Een mogelijk door Angela Merkel op gang gebrachte Europese demarche allicht nog minder.

 

Foto © Reporters 

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties