fbpx


Binnenland, Economie

Belgische staatsschuld blijft groeien

Bouwsector stuikt in elkaar volgens cijfers van de Nationale BankDe Belgische staatsschuld neemt in 2022 toe met 18 miljard euro. Momenteel is de schuld 471 miljard euro. Dat is ruim meer dan het ganse bruto binnenlands product (BBP), maar door de inflatie neemt de schuldgraad wel af. 30% van de staatsschuld steekt trouwens in het Eurosysteem van de Europese Centrale Bank (ECB). De federale schuld bedroeg op 31 juli 2022 liefst 469.470.260.682 euro. Dus 469 miljard euro. De huidige rente is 1,61% en de rating van de Belgische schuld…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Belgische staatsschuld neemt in 2022 toe met 18 miljard euro. Momenteel is de schuld 471 miljard euro. Dat is ruim meer dan het ganse bruto binnenlands product (BBP), maar door de inflatie neemt de schuldgraad wel af. 30% van de staatsschuld steekt trouwens in het Eurosysteem van de Europese Centrale Bank (ECB).

De federale schuld bedroeg op 31 juli 2022 liefst 469.470.260.682 euro. Dus 469 miljard euro. De huidige rente is 1,61% en de rating van de Belgische schuld is AA3/AA/AA-. Volgens het overzicht van vrijdag 12 augustus is de totale federale staatsschuld nu 471.587.039.611 euro of 471 miljard euro.

Jean Deboutte van het Federaal Agentschap van de Schuld gaf zeer welwillend wat uitleg bij die cijfers en letters. De huidige rente van 1,61% is bij de betere in de Europese Unie en dus ook in de wereld. Let wel, Duitsland betaalt maar 1% en Nederland maar 1,3%. Toch doet België het met 1,61% zeker niet zo slecht want bijvoorbeeld Italië betaalt momenteel 3,08% volgens Deboutte.

De ratings die de overheid krijgt als schuldenaar zijn goed, maar niet uitmuntend volgens Deboutte. AA- is beter dan A, wat eigenlijk slecht is. Zolang België AA heeft zit het veilig volgens Deboutte, maar landen als Noorwegen, Luxemburg of Nederland hebben wel AAA. Al kan een rating snel ineenstuiken zoals bij Griekenland ten tijde van de Eurocrisis, maar dat kwam vooral door fraude en een al zeer slechte toestand voordien, aldus Deboutte.

Armlastige landen

Op 9 augustus kon het Federaal Agentschap van de Schuld meedelen dat de Belgische Staat een totaalbedrag van EUR 1,805 miljard in Schatkistcertificaten aanbesteed had. Hoewel dat als een succes kan gelden, werpt dit enkele vragen op. Want andere armlastige landen zoals Italië geraken hun staatsleningen aan de straatstenen niet kwijt. Enkel de ECB koopt die nog.

Dat paste vreemd genoeg in het plan van bepaalde topfiguren binnen de Europese Unie om alle staatsschuld op Europees niveau te concentreren om zo betere condities te bedingen voor de minder solvente lidstaten. Nadeel ervan is natuurlijk dat zo een Europees systeem van transferts van schulden ontstaat van budgettair gezondere lidstaten naar chronisch zieke landen waar begrotingen steevast ontsporen.

‘De ECB kocht inderdaad afgelopen week wat meer Italiaanse schulden en geen Duitse, maar op lange termijn kunnen ze dat niet volhouden’, aldus Deboutte. De Duitse financiële pers reageerde trouwens vernietigend op de aankopen van de ECB. Volgens Deboutte is de taak van de ECB ook om van alle landen gelijkmatig schulden te kopen. De vraag is in welke mate de nieuwe Belgische schulden door de ECB gekocht werden.

Oude schulden

Volgens Deboutte was de ECB ook actief qua korte-termijnschulden van België maar de ECB concentreert zich vooral op lange-termijnschulden (OLO’s). Volgens Deboutte is momenteel 27% van de Belgische staatsschuld in handen van de Nationale Bank van België en nog eens 3% zit bij de ECB. Dus 30% zit direct of indirect bij de ECB. Dat betekent dat eigenlijk ongeveer 130 à 140 miljard euro van de Belgische staatsschuld in het eurosysteem zit. ‘Ze gaan niet meer bijkopen’, schat Deboutte in.

Wie het verslag van de ECB voor juni 2022 bekijkt kon vaststellen dat België in juni 2022 10,5 miljard euro nieuwe schulden had uitgegeven en amper 1,9 miljard euro had terugbetaald. In mei was de verhouding 12,8 versus 10,3. De andere maanden was het 10,3 versus 1,7 in februari, 22,2 versus 23,5 in maart en 13,6 versus 12,3 in april. Volgens Deboutte ziet men daar de weergave van het feit dat de Belgische staat elke twee maanden terugbetalingen doet van oude schulden en elke maand uitbestedingen doet van nieuwe schulden. Dat zijn niet noodzakelijk schatkistcertificaten zoals deze week, maar ook andere korte termijnschulden.

De meeste staatsschulden zijn dus om andere staatsschulden terug te betalen, maar in 2022 zal de staatsschuld toch stijgen. Deboutte denkt dat er in 2022 zo’n 18 miljard euro schuld bij zal komen. Aangezien inflatie altijd goed is voor wie schulden heeft, daalt de schuldratio van België in 2002 wel door de inflatie.

De schuldratio of schuldgraad is het percentage van het bruto binnenlands product (BBP) dat de staatsschuld vertegenwoordigt. In 2007 was die het laagste in de laatste decennia met 86,9%, maar in 2014 piekte de schuldgraat alweer op 107 procent om vervolgens te dalen tot 98,1% in 2019. In 2020 veerde de schuldgraad op tot 112,8% en in 2021 was het nog 108,4%. Dat betekent dat de Belgische staatsschuld meer is dan de waarde van alles wat in het land geproduceerd of verdiend wordt op één jaar.

Bouwnijverheid

De Nationale Bank stelde ook vast dat in 2022 de bouwnijverheid in vrije val lijkt. Dat de handel en dienstverlenende bedrijven ook een forse neergang doormaken en dat zelfs de verwerkende nijverheid fors lager zal uitkomen dan in 2021 (na het rampjaar 2020). Enige positieve noot is dat de industrie hoger omzetten haalt dan het ganse laatste decennium. Dat bijna dat gehele positieve deel van de energiesector afkomstig is illustreert hoe erg het gesteld is met de economie.

Ondertussen stuurde de Nationale Bank op vrijdag ook haar wekelijkse rapportages uit. Volgens de Nationale Bank stegen de loonkosten in België met 6% terwijl het in de eurozone 2,3% is en de hele EU 2,5%. Dit komt door de indexering van de lonen in functie van de inflatie, maar schept op zijn beurt weer inflatie omdat de kosten van werkgevers stijgen en die indien mogelijk die zullen doorrekenen.

Lode Goukens

Lode Goukens is master in de journalistiek en docent 'Europese en wereldinstellingen' aan de Thomas More Hogeschool.