fbpx


Onderwijs
Mondmaskerplicht

Ben Weyts weigert vaccinatiedruk op leerlingen te zetten
Gisteren vond overleg plaats tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) , de onderwijspartners en de experten over de opstart van het nieuwe schooljaar. Maandag ging nog een open brief viraal van ouders en grootouders die hun bezorgdheid uitten over mogelijke vaccinatiediscriminatie in de klas. Verschillende onderwijsexperts hadden namelijk voorgesteld om de scholen een stimulerende rol te laten spelen in het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar. Dit zou dan kunnen gebeuren door een prikbus te laten langskomen of…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Gisteren vond overleg plaats tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) , de onderwijspartners en de experten over de opstart van het nieuwe schooljaar. Maandag ging nog een open brief viraal van ouders en grootouders die hun bezorgdheid uitten over mogelijke vaccinatiediscriminatie in de klas. Verschillende onderwijsexperts hadden namelijk voorgesteld om de scholen een stimulerende rol te laten spelen in het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar. Dit zou dan kunnen gebeuren door een prikbus te laten langskomen of een uitstap naar het vaccinatiecentrum te organiseren.

Scholen moeten ouderlijk gezag respecteren

Volgens de auteurs van de open brief leidt zo’n actieve inschakeling in de vaccinatiecampagne tot polarisatie en discriminatie op basis van de vaccinatiestatus. Hun boodschap werd vrijdag via e-mail aan de minister bezorgt. Het kabinet van Weyts wenste te wachten met een reactie tot na het overleg.

Michaël Devoldere, woordvoerder van de minister, deelde na het overleg mee dat er geen enkele beslissing werd genomen die zelfs maar in de richting gaat van vaccinatiediscriminatie. ‘Minister Weyts wil kinderen niet onder druk zetten. Er bestaat daarnaast ook nog zoiets als ouderlijk gezag: indien ouders hun kinderen niet willen laten vaccineren, dan kunnen en zullen wij dat betreuren. We mogen die beslissing op school niet trachten te omzeilen.’ In de richtlijnen is er dus geen sprake van prikbussen of uitstapjes naar een vaccinatiecentrum.

Mondmaskerplicht grotendeels op de schop

Er wordt komaf gemaakt met de mondmaskerplicht in de klas. Enkel de leerlingen uit het middelbaar onderwijs worden geacht een mondmasker te dragen in de gangen, al kan de preventieadviseur in uitzonderlijke gevallen wel beslissen een mondmaskerplicht op te leggen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer er lokaal een uitbraak is of wanneer de ventilatie in een klaslokaal ontoereikend blijkt te zijn.

Voor leerkrachten zijn de regels iets strenger. Hen wordt gevraagd een mondmasker te dragen in de leraarskamer en bij het rondlopen op school. Maar ook zij mogen tijdens het lesgeven weer vrij ademen. Ouders die de school betreden zullen wel steeds een mondmasker moeten dragen en zetten liefst hun kinderen buiten af aan de schoolpoort zonder zelf de terreinen te betreden.

Geen verplichting CO2-meter, wel nadruk op verluchting

Wat opvalt is dat er veel nadruk wordt gelegd op goede ventilatie. In lokalen waar het nodig is, kunnen CO2-meters worden geplaatst, maar een verplichting komt er niet. Er wordt gerekend op de inschatting en verantwoordelijkheidszin van de scholen en de preventie-adviseurs om de juiste afweging te maken en de apparaten te voorzien indien nodig.

Schooluitstappen en lessen LO kunnen terug doorgaan zoals voor corona, al vinden die best plaats in open lucht. Lunchen mag terug in de gemeenschappelijke refter, maar liefst per klassengroep.

Uitzondering voor Brussel

Er is één grote uitzondering: het Nederlandstalig onderwijs te Brussel. Door de lage vaccinatiegraad in de hoofdstad en de relatief slechte epidemische cijfers in vergelijking met de rest van het land, heeft Weyts, in overleg met zijn Franstalige collega Caroline Désir (PS), besloten om de strengere regels van voor de zomervakantie te blijven aanhouden. Vanaf het vijfde leerjaar tot het zesde middelbaar blijft hier de mondmaskerplicht gelden, ook in de klas.

[ARForms id=103]

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.