fbpx


Binnenland, Cultuur
Boekenbeurs

Beurs wordt festival

De eigenaar van Antwerp Expo organiseert een boekenevenement in novemberMet de teloorgang ervan in 2020 was Vlaanderen plots zijn boekenbeurs kwijt. De organisator Boek.be - eigendom van meer dan 400 professionele spelers in het boekenvak - was niet opgewassen tegen de gevolgen van corona. Terecht - zo werd in de wandelgangen van de boekenwereld wel eens gefluisterd - want weinig visie, een verstarde (en dure) organisatie en weinig vernieuwing op een boekenbeurs die jaar na jaar iets van haar glorie verloor. Daar heeft corona een abrupt einde aan gemaakt.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Met de teloorgang ervan in 2020 was Vlaanderen plots zijn boekenbeurs kwijt. De organisator Boek.be – eigendom van meer dan 400 professionele spelers in het boekenvak – was niet opgewassen tegen de gevolgen van corona. Terecht – zo werd in de wandelgangen van de boekenwereld wel eens gefluisterd – want weinig visie, een verstarde (en dure) organisatie en weinig vernieuwing op een boekenbeurs die jaar na jaar iets van haar glorie verloor.

Daar heeft corona een abrupt einde aan gemaakt. Het bedrijf (en dus de Boekenbeurs) stond nog een tijdje ‘te koop’, maar er was in de sector weinig animo om naast de symbolische euro, ook nog het passief mee over te nemen. En de corona-onzekerheid blijft natuurlijk stoorzender spelen.

Kortrijk

Lannoo, Pelckmans, Standaard Uitgeverij en een rist andere uitgeverijen sloegen dan de handen in mekaar voor een nieuw initiatief.  In juni lieten ze weten dat er in Kortrijk vanaf 2022 een ‘Feest van het boek‘ wordt georganiseerd, met alvast een voorproefje in 2021. Een ‘innovatief project dat de lezer weer centraal stelt’.

Dat overigens zeer ten onvrede van de Stad Antwerpen die bij monde van schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) liet weten ‘niet geamuseerd‘ te zijn. ‘Een traditie van 80 jaar in Antwerpen, die gooi je niet zomaar overboord.

Boekenfestival

Het antwoord kwam gisteren van Easyfairs, het Vlaamse bedrijf dat eigenaar is van Antwerp Expo (en nog een rist andere evenementenhallen in binnen- en buitenland). Het bedrijf is naast ‘eigenaar van de bakstenen’ ook nog eens organisator van beurzen en grootschalige evenementen wereldwijd en was dus de gedroomde partner van het stadsbestuur om het boekenevenement ‘in Antwerpen te houden’. CEO Dirk Van Roy haalde boek.be-kopstuk Geert Briers aan boord en bouwde er op korte termijn een team rond. En Antwerpen zag dat het goed was: Koen Kennis en Nabilla Ait Daoud kwamen langs om het initiatief te verzekeren van de steun en medewerking van de Stad.

In de eerste week van november 2021 komt er dus een ‘pocketeditie’ van het nieuwe Lees! Boekenfestival. Met toch maar eventjes 10.000 m² aan ruimte. Dat is ongeveer drie kwart van de ruimte die de vroegere Boekenbeurs bezette. Aan een prognose rond bezoekers of aantal standhouders waagt men zich niet (de Boekenbeurs had er in het laatste jaar 124.000), maar het is duidelijk dat de organisatie aast op een ‘grootschalig evenement’ dat op termijn de vergelijking met de oude Boekenbeurs zal kunnen doorstaan.

Tweemaal verwend

De boekenliefhebber wordt in november dus tweemaal verwend. En misschien groeien er op termijn wel twee boekevenementen uit. Beide groepen laten alvast weten dat er tussen hen geen haar in de boter zit en dat ‘iedereen welkom’ is. Het ‘Feest van het boek’ in Kortrijk zal ongetwijfeld wel een extra publiek aantrekken dat door de mobiliteitsproblemen moeilijk in Antwerpen geraakt.

Of uitgeverijen en boekhandels genoeg mensen en middelen hebben om twee beurzen te bemannen, bevrouwen en bekostigen, is dan weer een andere vraag. Zeker als die in dezelfde periode plaatsvinden. Wat verder overleg zal dus noodzakelijk zijn. Easyfairs belooft in haar communicatie alvast dat ze de kostprijzen en – vooral – de return on investment voor de standhouders significant kan verbeteren.  Uitgevers en boekhandels zullen er niet rouwig om zijn. Op 7 september maakt Easyfairs haar programma bekend. Vanaf dan begint de jacht op standhouders, auteurs en publiek.

Een promotiefilmpje is er ondertussen al wel.

 

Dirk Laeremans

Dirk Laeremans (1968) werkt al sinds 1997 mee aan Doorbraak. Als bedrijfsleider liggen zijn interesses vooral in internationale economie en economische vraagstukken. Dirk leidt de zakelijke kant van Perruptio cvba, de uitgever van Doorbraak.