JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

BHV: Pas question de renégocier

Even Snel

Doorbraak redactie7/8/2013Leestijd 2 minuten

Omdat de naam Francis Delpérée vandaag niet voorkomt in de Vlaamse pers, zullen wij dat ‘gaatje’ even dichten want de rechterhand van Joëlle Milquet spreekt duidelijke taal over de zogenaamde ‘bom’ onder het BHV-akkoord.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Vandaag vinden we de naam Francis Delpérée niet terug in de Vlaamse pers. Niet dat je die verwacht in de zomerrubrieken maar vandaag had een vermelding misschien toch gemogen. De Tijd bracht gisteren uit dat een rapport van KPMG vaststelt dat totaal verkeerde cijfers werden gebruikt bij het uitwerken van het akkoord over het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. ‘Toevallig’ vallen de gehanteerde criteria uit in het nadeel van de Nederlandstaligen.

BijDoorbraak wisten we dat al eerder en ook elders klonk vroeger al kritiek op de gehanteerde cijfers maar dit rapport werd besteld door minister van justitie Annemie Turtelboom om de discussie te beslechten.

Francis Delpérée reageerde gisteren meteen bij Le Vif/L’Express. Deze professor aan de UCL (Louvain-la-Neuve), is een van de meest vooraanstaande grondwetsspecialisten in Franstalig België, senator voor CDH en dé raadgever van zijn partij in het algemeen en Joëlle Milquet in het bijzonder als het over staatshervormingen gaat. Zijn stem heeft tot ver buiten zijn partij grote invloed. Wat die man op de webstek van het zusterblad van Knack zegt over dat rapport verdient dan ook wel enige aandacht in Vlaanderen,

‘Er is geen sprake van heronderhandeling’, zegt hij letterlijk (‘Il n’est pas question de renégocier quoi que ce soit.’) De nota van KPMG is ‘een informatieve nota besteld door de minister van justitie en aan haar geadresseerd’. Delpérée relativeert het belang van de studie handig tot een notaatje voor een specifieke minister. Wat de vorm betreft vormt die volgens hem trouwens ‘een belediging van de Franse taal’, naar inhoud ‘werd de studie niet uitgevoerd in ideale omstandigheden’.

Wie nu wil heronderhandelen opent de doos van Pandora, weet Delpérée: ‘Nu, als sommigen – wat ik niet wens – het akkoord over het gerechtelijk arrondissement BHV willen heronderhandelen, dan moet ook het akkoord over de kieskring weer geopend worden.’

Maar Delpérée lijkt niet echt ongerust. De geest van de regeringsmeerderheid aangevuld met de groene partijen, zoals die ook bleek tijdens de troonswissel, is voor hem duidelijk: ‘de staatshervorming, de hele staatshervorming, moet worden uitgevoerd. Geen sprake van er één precies punt uit te halen.’

Lees ook: Gedane zaken nemen in België geen keer.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.