Actualiteit, Europa
European Parliament

Bijzondere terreurcommissie Europees Parlement kleurt Belgisch

Drie Belgen zitten in de 30-koppige bijzondere, tijdelijke terreurcommissie van het Europees Parlement: Ivo Belet (CD&V), Gérard Deprez (MR) en Helga Stevens (N-VA). Stevens is zelfs aangeduid als co-rapporteur. Zij zal meeschrijven aan de aanbevelingen die de commissie zal opstellen om het Europese antiterreurbeleid te versterken. Hiermee krijgt N-VA een Europese sleutelrol inzake veiligheid.

De terreurcommissie moet de tekortkomingen op het vlak van terrorismebestrijding aanpakken. Het Europees Parlement besliste in juli al over de oprichting hiervan. Terroristen bleken namelijk in veel gevallen al ergens in Europa op de radar te staan, maar konden toch toeslaan.

Slachtofferhulp

De terreurcommissie van het Europees Parlement hield donderdag haar openingszitting en zal in principe een jaar lang samenkomen en plaatsbezoeken afleggen. In die periode zullen de commissieleden plaatsbezoeken afleggen en hoorzittingen houden. Zowel experts als politici zullen hun visie komen  geven.

De gegevensuitwisseling tussen de lidstaten en tussen de verschillende Europese informatiesystemen wordt een belangrijk aandachtspunt’, zegt Stevens. ‘Maar ook antiterrorismewetgeving, Europese grensbewaking, de werking van Europol en de samenwerking met niet-EU-landen zullen we tegen het licht houden. Hiernaast zullen we bekijken hoe we de slachtofferhulp kunnen verbeteren. Daarvoor kunnen we betrokken slachtofferorganisaties uitnodigen.’

Concrete aanbevelingen

Stevens verwacht dat deze terreurcommissie een betekenisvolle nieuwe stap zal zijn in de strijd tegen terreur op Europees vlak. Volgens haar moet de focus vooral liggen op concrete aanbevelingen. ‘Dan denk ik bijvoorbeeld aan het beschermen van kwetsbare plaatsen, zoals luchthavens en treinstations, maar ook aan deradicaliseringsprogramma’s.’

Verhofstadt

Naast Stevens werd ook de Duitse Monika Hohlmeier (EVP-fractie) aangeduid als co-rapporteur. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het eindrapport. De Franse Nathalie Griesbeck (ALDE-fractie) neemt het voorzitterschap op. Enkele maanden eerder dacht men nog dat Guy Verhofstadt(Open Vld/ALDE-fractie) voorzitter zou worden, omdat hij een akkoord maakte over deze bijzondere commissie.

 

Sander Carollo

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Sander Carollo?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans