fbpx


Buitenland

Bingo voor Truss en Kwarteng

UK politiek in één minuut - vanuit Birmingham[embed]https://www.youtube.com/watch?v=dCXyolvihHM[/embed] De olijke bingoavond op het partijcongres van de Conservatives kan de sombere stemming die hier heerst niet maskeren. De partijleden maken zich grote zorgen. Dat er betogingen plaatsvinden voor de deuren van hun bijeenkomsten, dat zijn ze gewend. Ja, zelfs de scheldpartijen die ze over zich krijgen op straat van tegenstanders van de regering, die nemen ze voor lief. Maar de rotslechte peilingen en de politieke bocht van de zichzelf als ‘onkreukbaar’ presenterende premier doen op zijn zachts gezegd…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De olijke bingoavond op het partijcongres van de Conservatives kan de sombere stemming die hier heerst niet maskeren. De partijleden maken zich grote zorgen. Dat er betogingen plaatsvinden voor de deuren van hun bijeenkomsten, dat zijn ze gewend. Ja, zelfs de scheldpartijen die ze over zich krijgen op straat van tegenstanders van de regering, die nemen ze voor lief. Maar de rotslechte peilingen en de politieke bocht van de zichzelf als ‘onkreukbaar’ presenterende premier doen op zijn zachts gezegd de wenkbrauwen fronsen bij de gewone Tory’s.

Heimwee naar Johnson

‘Ik moet de hele bende niet. Dat ze Boris Johnson eruit gooiden zint me maar niks. Boris bezorgde ons een flinke overwinning in 2019. Hij was onze man en het zijn kiezers.’ Aan het woord is een oudere congresganger uit Kent. Hij stemde in de leiderschapsverkiezingen voor geen enkele kandidaat. Uiteindelijk koos slechts 47% van het volledige ledenaantal voor de huidige premier.

Truss moet als nieuwe premier flink werken aan het winnen van het vertrouwen van de volledige partij. Dat Rishi Sunak in de leiderschapsverkiezingen meer parlementairen achter zich kon scharen dan de huidige eerste minister helpt haar positie ook niet echt.

De huidige politieke malaise – slechte peilingen, wantrouwen in de eigen rangen – is een gevolg van de inmiddels breed uitgesmeerde belastingverlagingen van het kabinet. Zondag schoof Truss de fel gecontesteerde beslissing voor een belastingverlaging voor de hoogste inkomens in de schoenen van haar minister van Financiën, Kwasi Kwarteng. Meer zelfs, ze vertelde dat hij niemand had ingelicht over zijn beslissing. De daaropvolgende ophef dwong Kwarteng om op maandagochtend een scherpe bocht te nemen en dat deel van het pakket begrotingsmaatregelen te schrappen. Liz Truss, die zich het imago aanmeet van ‘rotsvaste politicus’, gooide Kwarteng ‘under the bus’, zoals de Britse populaire pers het graag verwoordt, om de publieke opinie te paaien.

Rishi had gelijk

Maar het is zeer de vraag of daarmee de gemoederen zullen bedaren. Een partijlid uit Manchester – een hevig bingospeelster – zei me: ‘In de debatten voor het leiderschap kwam zij over als de meest standvastige van de twee kandidaten. Ik stemde daarom op haar. Maar ze is nog geen maand premier of ze is al op een belangrijk punt van gedacht veranderd.’ Iemand anders vertelde: ‘Het bewijst gewoon wat ik al wist: Rishi had gelijk.’

Toen Truss’ Financiënminister sprak op maandagnamiddag, was de reactie in de zaal gemengd. Vlak voor zijn rede wandelde de premier binnen, maar de aanwezigen gaven haar maar een flauw applaus. Woensdag spreekt Liz Truss de congresgangers toe. Benieuwd of het voor haar nummer  zevenenzeventig wordt – ‘Hit the floor!’ – of ‘Top of the shop!’, nummer negentig in Bingo.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.