Actualiteit, Economie

‘Black Friday maakt onze economie kapot’

‘Black Friday is een zwarte dag voor onze economie en lokale handelaars’, vindt Grete Remen, Vlaams Parlementslid (N-VA) en ondernemer van een Limburgse kmo. Het kortingsconcept heeft de laatste jaren vanuit de VS in sneltempo onze Vlaamse markt bereikt en zorgt voor alsmaar meer verkoop. Maar niet iedereen is er even tevreden mee. Consumenten verwachten grote kortingen, maar die zijn voor kleinere zaken die niet tot een keten behoren meestal niet haalbaar. Zij moeten het eerder hebben van hun service of kwaliteit.

‘We verwachten goedkope producten, onmiddellijk beschikbaar en gratis geleverd, maar we staan niet stil bij deze economische hebzucht’, meent Remen. ‘ Wij zijn tegen sociale dumping, maar ook tegen deze dumping van producten kan onze lokale handel niet concurreren.’

Amazon.com

‘Het zijn zij, slechts enkelen, die profiteren van de hebzucht die ze gecreëerd hebben. De marges waarmee onder andere Amazon.com zijn producten verkoopt, zijn voor onze handelaars onhoudbaar. De koeriersdiensten die deze gedumpte producten leveren blokkeren onze wegen en ons geld vloeit steeds sneller naar het buitenland. Zelfs een faire bijdrage is voor deze giganten een brug te ver’, stelt Remen terwijl ze ook de leegstand in onze Vlaamse dorps- en stadskernen aanhaalt.

Een van de winnaars van Black Friday was Jeff Bezos, de man achter Amazon.com die intussen een vermogen van 100 miljard dollar heeft. ‘Maar ondertussen legt zijn personeel in Duitsland het werk stil, want ze pikken het lage loon en de hoge werkdruk niet meer’, haalt Remen aan. ‘In heel Europa weigeren zelfstandigen mee te doen met de uitholling van de economie en bij ons waarschuwen ondernemers voor de groeiende structurele leegstand. Het zijn de voorbodes van de shock die onze welvaartsstaat door elkaar zal schudden. Black Friday maakt uiteindelijk onze economie kapot’, waarschuwt Remen.

Overheid moet optreden

Daarom moet volgens Remen de overheid optreden tegen de overmacht van buitenlandse webwinkels. ‘Zij die het meeste bijdragen aan ons verdienmodel dreigen de eerste slachtoffers te worden. De politiek heeft dus een zeker een grote taak te vervullen. Dit kan vrij helder. Producten die hier een toegevoegde waarde bieden moeten lager belast worden, zodat de consument weer lokale aankopen kan doen’, besluit Remen.

 

Lees ook op Doorbraak (09/052017) het interview met Grete Remen: ‘Vlaamse ondernemers hebben recht op een eigen thuismarkt’

 

Externe auteur

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Externe auteur?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans