JavaScript is required for this website to work.

Biografie Herman Van den Reeck — Deze week in promotie

Doorbraak redactie10/7/2020Leestijd 2 minuten

foto ©

De biografie van Herman Van den Reeck is eveneens de biografie van een links-activistische Sturm-und-Drang-generatie die de Vlaamse beweging na WO I kenmerkte.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, was er in Antwerpen een links-internationalistische strekking ontstaan binnen het activisme, dat vooral door jongeren werd belijd. Het was ‘een generatie opstandige jongeren die de maatschappij en haar kunst in één beweging wilde vernieuwen,’ zo schrijft historicus Dieter Vandenbroucke. Die jonge activisten zagen zichzelf als leidsmannen ‘die het beter wisten dan het achtergebleven volk en daarom,’ naar het woord van Paul van Ostaijen, ‘een zending’ wilden vervullen. Het maakte van die jongeren een revolutionaire avant-garde waar expressionisme, links-socialisme tot communisme en Vlaams-nationalisme hand in hand gingen. Hun ideaal was de grote kladderadatsch, en een nieuwe, pacifistische, antiburgerlijke, egalitaire samenleving ontwikkelingen in een vrij, zichzelf besturend, Vlaanderen.

Biografie

Eén van die idealistische jongeren was Herman Van den Reeck. Al in het atheneum van Antwerpen ontpopte hij zich tot een ‘heraut van een nieuw mensdom in Vlaanderen’. Van zijn grote idealen heeft hij weinig kunnen verwezenlijken. Op 11 juli werd de negentienjarige student immers dodelijk getroffen door een politiekogel. De dag erop overleed hij. Zo kreeg de radicale Vlaamse beweging haar eerste martelaar, die de daaropvolgende decennia dankbaar herdacht werd.

Een aantal epigonen van de radicaal-socialistische, radicaal Vlaams-nationalistische generatie die Antwerpen voortbracht, kregen een biografie of een aanzet daartoe. Tot vandaag was het wachten op de biografie van Herman Van den Reeck. Jan Huijbrechts, die al lang die ‘rode rakkers’ uit het interbellum bestudeert, levert nu een boek op dat zowel de biografie is van die radicale Sturm-und-Drang-generatie als van Herman Van den Reeck. De Eerste Wereldoorlog en het activisme, internationalisme en antimilitarisme, Antwerpen en het atheneum van Antwerpen vormen daarbij de niet te onderschatten context.

Politieonderzoek

Daarin onderzoekt hij ook het politiedossier omtrent het verdachte overlijden van Van den Reeck. Slechts één agent had met scherp geschoten, op Van den Reeck, en die heeft het leven gelaten. Was het afgesproken? Moést Van den Reeck sterven? Hij werd gevolgd door de staatsveiligheid van België, Frankrijk én Groot-Brittannië. Maar het cv van de politieman die de trekker overhaalde is evenmin koosjer. Honderd jaar na zijn overlijden, tracht Jan Huijbrechts te achterhalen of en waarom Van den Reeck moest sterven. Welke rol speelde de Antwerpse stadspolitie hierin? Huijbrechts gaat de vragen niet uit de weg.

Promotie

Nu zaterdag 11 juli is het exact één eeuw geleden dat Herman Van den Reeck viel op de Grote Markt van Antwerpen. Vandaag ligt hij begraven op het Schoonselhof in Antwerpen. Zijn biografie ligt later deze week in de boekhandel.
U kan het boek nu bestellen, zonder verzendkosten in de online boekhandel van Doorbraak.

U kan het boek ook verkrijgen samen met Pieter Jan Verstraetes biografie over tijdgenoot Leo FrenssenDe eerste populist, voor €45, inclusief verzendkosten.

Bestel hier het Boek van de Week, met gratis verzending

Bestel hier de bundel VdReeck+De eerste populist @€45 en gratis verzending

Alvast veel leesplezier!

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties