JavaScript is required for this website to work.

Buitenlandse wetenschappers, gegroet!

Boekenteam2/9/2022Leestijd 2 minuten

Een veelomvattend en leesbaar overzicht van de gevarieerde oorsprongen van de moderne wetenschap.

Horizonnen vertelt de geschiedenis van de wetenschap zoals die nog niet eerder werd verteld. Het toont aan dat de geschiedenis van de wetenschap er een is van mondiale, culturele uitwisseling.

Dit boek is dan ook een ware schatkamer, een eerbetoon aan door de geschiedenis vergeten wetenschappers. We maken kennis met Graman Kwasi, de zeventiende-eeuwse Afrikaanse botanist die een medicijn tegen malaria ontdekte, Hantaro Nagaoka, de negentiende-eeuwse Japanse wetenschapper die de structuur van het atoom ontdekte, en Chung-Yao Cha, de twintigste-eeuwse Chinese natuurkundige die antimaterie ontdekte (terwijl een Amerikaanse collega er de Nobelprijs voor ontving).

De oorsprong

Zoals onze medewerker Frans Crols in zijn recensie op Doorbraak schrijft: ‘James Poskett, hoogleraar wetenschapsgeschiedenis en technologie aan de Universiteit van Warwick, publiceert met ‘Horizonnen. Een mondiale geschiedenis van de wetenschap’ op 495 bladzijden een veelomvattend en leesbaar overzicht van de gevarieerde oorsprongen van de moderne wetenschap.

Zijn basisstelling, degelijk onderbouwd, is dat de geschiedenis van de wetenschap er van oudsher een is van mondiale culturele uitwisseling.’ ‘Geen Copernicus zonder de mathematische kennis uit Arabische en Perzische teksten.’ Voor zijn On the Origin of Species raadpleegde Darwin een zestiende-eeuwse Chinese encyclopedie en de Bengaalse natuurkundige Satyendra Nath Bose was Einsteins inspiratiebron voor zijn studie van de kwantummechanica.

Nog een voorbeeldje? De Azteken hadden een grondige kennis van de natuur en categoriseerden planten naar structuur en toepassing, eeuwen voor de Zweedse practicus van de taxonomie, Carl Linnaeus. Zij observeerden de hemel en cultiveerden de kennis. Ze bouwden indrukwekkende bibliotheken, vormde apothekers en ontwikkelde bijvoorbeeld chirurgie en verloskunde. De stad Tenochtitlan telde 200.000 inwoners, meer dan Rome en Londen in 1450.

Eerbetoon

Horizonnen is een rechtvaardige groet aan de vergeten wetenschappers van de continenten buiten het westen, schrijft Frans Crols. Hij geeft het boek als beoordeling dan ook vijf sterren: deze week ons boek van de week.

U vindt het samen met 105.000 andere titels in onze Doorbraak-boekenwinkel.

Bestel hier uw exemplaar,  tijdelijk tegen een voordeelprijs!

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties