JavaScript is required for this website to work.

Het vastgrijpen van de wereld

Boekenteam13/1/2023Leestijd 2 minuten

Als bezinning, een wandeling van Ierland naar Constantinopel: een poging om de wereld te vatten. Zo ontstaat een boeiend verhaal, een persoonlijke kaart van Europa.

‘Ik was alleen, alleen met een miljoenen jaren al tegen de rotsen botsende, klotsende hotsende watermassa, basis van alles, van de eerste eencelligen en van heel wat gedichten, alleen ook met de wind en met mijn eigen blik op de verte; over de oceaan hing dunne nevel, als flarden karnemelk, maar voorts bleef de lucht helder, waardoor ik in het zuidwesten nagenoeg perfect de vormen van de op zo’n vijftien kilometer afstand gelegen eilanden kon waarnemen, het kleinere en ontoegankelijke Little Skellig, grillig en gekarteld, met een hoogste top op 132 meter boven de zeespiegel, en ten zuiden daarvan het grotere Skellig Michael of Great Skellig, met twee puntige toppen, waarvan de zuidelijkste 217 meter bereikt.’

Zo begint Ik = cartograaf, een onweerstaanbaar reisverhaal van Jeroen Theunissen.
Een verslag van een wandeltocht: een onhandige poging om onze snel veranderende wereld vast te grijpen. Een verhaal over een man die halsoverkop wegvlucht van zijn verantwoordelijkheden, terugkomt en probeert een woonplek voor zijn kinderen te creëren.

Al wandelend en observerend als een ware cartograaf probeert hij de overtollige literaire en persoonlijke ballast in 185 wandeldagen van zich af te schudden. En dat lukt hem wonderwel.
Nooit is hij alleen. ‘Een schep gezonde bosgrond telt evenveel organismen als de planeet mensen, nooit dus was ik in het bos alleen. Hoe zou ik? Veertig triljoen microben droeg ik op en in mijn lijf met mij mee.’
De verhalen, schrijft Theunissen, maken het landschap, het is in de verhalen dat Europa vorm krijgt.

Ik = cartograaf prijkt ondertussen op de longlist van de Boon Literatuurprijs. En dat is meer dan terecht, vindt onze medewerker Frank Hellemans. ‘Theunissen laat zich tijdens zijn grande randonnée op sleeptouw nemen door verhalen over buitenstaanders die hij overal te velde oppikt. Gaandeweg vindt hij een nieuwe gezondheid. Slow living heet zoiets tegenwoordig. Theunissen demonstreert zonder poeha maar met des te meer authenticiteit hoe die er zou kunnen uitzien.’

Jeroen Theunissen, ‘wiens oeuvre almaar relevanter, overtuigender en onweerstaanbaarder wordt’ (dixit De Standaard) tekent in Ik = cartograaf een persoonlijke kaart van Europa, het continent dat hij graag zijn thuis wil noemen, aldus de flaptekst van het boek.

Deze week ons warm aanbevolen ‘boek van de week’.

Bestel hier uw exemplaar

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties