fbpx


Hoe een kwakkelzomer overleven
Zomers zijn niet meer wat ze geweest zijn. Net als nostalgie. Maar.
Er zijn redmiddeltjes om geboeid de dagen door te komen. Zich verliezen in een boek is zo eentje. Onder het motto ‘Alle 12 goed’, hier een selectie.
(klik op de covers voor meer info)

Drieu Godefridi bestudeerde het ecologisme sinds zijn ontstaan. Hij legt de antihumanistische wortels bloot en analyseert zijn huidige eisen: het verbod op auto’s, korteafstandsvluchten, vlees, kernenergie, landbouw, de vrijemarkteconomie… De groene beweging wil gewoon komaf maken met de moderniteit zoals we die vandaag kennen en beleven.

 

 

Zich bewust zijn van vrijheid of Vrijheid met een hoofdletter. Annelien de Dijn stelt in deze meesterlijke tocht door de geschiedenis dat we onze hedendaagse visie op vrijheid niet te danken hebben aan de vrijheidsliefhebbers van het tijdperk van de revolutie, maar aan de vijanden van de democratie. Een ambitieuze en brutale geschiedenis van wat ons misschien wel het meest dierbaar is: onze vrijheid.

 

Een fris pleidooi om bewust om te gaan met onze traditie, want als we vandaag zijn wie we zijn, is dat ook te danken aan de vorige generaties.
Tradities hebben een waarde en dragen waarden uit, en dat doet de auteur, Koen Lemmens, hier uit de doeken. De beeldenstormers? dat zijn namelijk die poco’s, postmodernisten en deconstructivisten die geen waarde (meer) (willen) hechten aan wat bewezen heeft waarde te hebben.

 

 

Hier kan de EU nog iets van leren: tijdrekken, conflicten vermijden, permanent hervormen en lelijke compromissen sluiten waren hoekstenen van het Habsburgse bestuur. Kan het zijn dat de grootste Europese zwaktes tegelijkertijd een kracht zijn? En dat Europa per definitie alles half doet, en nooit af is?
Caroline de Gruyter sleept ons mee in een fascinerende zoektocht door Europa.

 

Mocht u denken dat er nogal overdreven wordt, leest u best deze kroniek van de recente regeringsvorming. Genoteerd door Wouter Verschelden en het is onthullende en hallucinant. Liever blokkeren en saboteren dan repareren lijkt het motto van Belgische politici. Dit boek biedt u een unieke inkijk in de machinekamer van de Belgische politiek. De zomerhit van 2021!

 

 

U begrijpt dan ook allicht beter waarom Vlaanderen altijd betaalt.
Er vloeit Vlaams belastinggeld naar Wallonië sinds 1830. De stroom liep ononderbroken van noord naar zuid. In de negentiende eeuw omwille van de voor Vlaanderen nadelige fiscaliteit. Wie de belastingaangiften en de staatsuitgaven bestudeert, en dat deed professor Juul Hannes zeer accuraat, ontdekt dat.

 

 

Denkt u dat onze politici nog weten wat de rol van de overheid is en tot waar hun verantwoordelijkheid gaat? Kan, moet of mag de overheid een rol spelen in de transformatie van de economie? Nu maatschappelijke en technologische evoluties de grens tussen overheid en markt doen verschuiven, is de uitdaging meer dan ooit om een nieuw evenwicht te vinden, weg van het staatskapitalisme en het marktfundamentalisme, naar complementaire rollen voor de overheid en de markt.

 

Met de automatisering van de arbeid, de virtualisatie van het geld, het verdwijnen van klassengemeenschappen en de opkomst van immateriële, intellectuele arbeid begint het wereldwijde kapitalistische bouwwerk sneller dan ooit tevoren af te brokkelen – en staat het nu op het punt volledig te verdwijnen. In dit boek richt de beroemde filosoof Slavoj Žižek zijn blik op de wereld van Big Tech en laat hij zien hoe we met iedere nieuwe innovatiegolf steeds dichter bij een bizarre, letterlijke verwezenlijking komen van Marxʼ voorspelling dat ʻalles wat solide is, in de lucht vervliegt.ʼ.

 

Wie het heeft over globalisering, leest best eens dit boek van historica Valerie Hansen. Ze toont hoe de continenten met elkaar in contact kwamen. Op meeslepende wijze beschrijft zij het grote verhaal van de ontdekking van de wereld. Hansen brengt heel beeldrijk het verhaal van een ‘interconnected world’. Handelscontacten dreven mensen overal op aarde in elkaars handen.
Slavenhandel was daarbij een door de eeuwen heen onvermijdelijk gevolg.

 

 

“Waarom is een land dat zo rijk is, toch zo arm?”
Via doorgedreven onderzoeksjournalistiek beschrijft Bruyland hoe opportunisten en speculanten als aasgieren op de Congolese bodemrijkdommen duiken. Hij ontrafelt de financiële en economische carrousels en de geopolitieke combines die leiden tot de tragedie van Kobalt blues: het blauwe goud vloeit weg naar offshorebedrijven, het zwarte zweet gutst weg voor niets.

 

Wou u meer weten over de lange weg naar het covid-19 vaccin? De codekraker vertelt over het revolutionaire DNA-onderzoek van Nobelprijswinnaar Jennifer Doudna en haar techniek om het menselijk genoom te bewerken door te knippen en plakken in DNA-sequenties.
Waar ligt echter de grens voor genetische manipulatie? Het resultaat is een belangrijk boek over een van de grootste wetenschappers van onze tijd en de toekomst van de mens.

 

 

En voor wie de veiligheid in dit land een vraagteken blijft: dit boek van Koen Metsu en Julien De Wit. Brandend actueel nadat de Vivaldi regering IS vrouwen terug haalde. Nieuwe islamterreur en -radicalisering, de opmars van radicaal links en rechts, nucleair terrorisme, bioterreur en cyberterrorisme maar ook georganiseerde misdaad blijven een probleem.

 

 

In onze Doorbraak online boekhandel met meer dan 88000 titels bieden we u graag bovenstaande selectie, – tot eind augustus nemen we de verzendkosten op ons.

Veel leesplezier!

 

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

boekenteam

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.