fbpx


De anarchist Jan De Lichte, zoals Boon die herkende – nu in promotieEindelijk was het dan zover. De lang aangekondigde tv-serie over de Bende van Jan De Lichte is nu – tot tevredenheid van alle acteurs, die zich stilaan zorgen maakten — te bekijken op de nieuwe Vlaamse streamingsite ‘Streamz’.
De serie baseert zich grotendeels op de bijna vergeten, gelijknamige schelmenroman van Louis Paul Boon. Boon gebruikte de legende rond Jan De Lichte als symbool in de Aalsterse ontvoogdingsstrijd: een soort Vlaamse Robin Hood.

Het verhaal achter de serie

Ondertussen verscheen De eeuw van Jan De Lichte onder redactie van Elwin Hofman, expert in de cultuurgeschiedenis van de achttiende eeuw. Ruimer dan de tv-serie wil het boek een beeld schetsen van de vrij onbekende Oostenrijkse Nederlanden in die tijd.

Naast de (misschien wat saaie) historische achtergrond, brengt het boek in 17 hoofdstukken anekdotes over ‘het pad van de misdaad’ dat Jan De Lichte nam en bewandelde. Maar evengoed gaat het over de armoede in die tijd, de uitbuiting door de plaatselijke potentaat, seks en de machtspositie/machtsmisbruik van de plaatselijke, wulpse pastoor, de laster en de belastingen, het aan de galg brengen van de misdadigers, enz. Een wereld waarin religie en bijgeloof het leven bepalen, waarin seksueel misbruik welig tiert. Een wereld waar iedereen op zoek is naar een beetje geluk.

De wereld van Jan De Lichte was echter een wereld in oorlog. De Oostenrijkse Successieoorlog leidde tot de verovering van de Oostenrijkse Nederlanden door Frankrijk. De burgers gingen van langsom meer gebukt onder toenemende belastingen. Geweld en repressie was dagelijkse kost. In dat kader gingen Jan de Lichte en zijn bende te keer als een roedel jonge wolven.

Jan De Lichte was geen revolutionaire vrijheidsheld, maar eerder een anarchist. Wellicht dat Boon dat in de figuur en legende rond Jan De Lichte ook herkende.

U leest hier ook de recensie.

De Eeuw van Jan De Lichte is deze week ons Boek van de Week: tijdelijk tegen een actieprijs van €18,00.

 

Bestel hier uw exemplaar aan actieprijs

Alvast veel leesplezier.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie