fbpx


Rondas

Jean-Pierre Rondas’ twee nieuwe boeken
Jean-Pierre Rondas voorstellen, is allicht niet nodig. De gewezen producer van Radio 3/Klara toerde de voorbije jaren heel Vlaanderen rond met lezingen over politiek, filosofie, politieke correctheid, Vlaamse staatsvorming… En kent u hem niet als bezieler van de Gravensteengroep, dan hebt u zeker herinneringen aan zijn sonore stem die elke zondagvoormiddag reflecteerde met grote denkers over onze tijd.

Wereldbeelden

Dertien van die gesprekken zijn nu heruitgegeven in Wereldbeelden. Komen aan bod: Leo Apostel, Martha Nussbaum, Louis Dupré, Rüdiger Safranski, W.G. Sebald, George Steiner, Roger Scruton, Alain Finkielkraut, Michel Onfray, Terry Eagleton, Antonio Negri, Alain Badiou en Peter Sloterdijk. In evenveel hoofdstukken krijgt de lezer een beknopte, degelijke kennismaking met die ‘wereldbeeldenconstructeurs’. Het zijn evenzeer dertien ‘tegenzetten in een cultuurcrisis’ zoals we die vandaag beleven.

Geen van de dertien gesprekken zijn kritisch omwille van de kritiek. Ze zijn ‘niet uit de hoogte deconstruerend, evenmin serviel of promotioneel ons-kent-ons, maar wel steeds empathisch, meedenkend, op voet van gelijkheid. De kans op een echte ideeënuitwisseling wordt nooit gemist. Daarbij werd een eventueel meningsverschil niet uit de weg gegaan,’ schrijft recensent Geraard Goossens elders op Doorbraak.

Wereldbeelden is een heruitgave van Rondas’ Wereldbeeldenboek uit 2006. Tegelijk rolde een nieuw boek van Rondas van de persen: Een kwestie van bestaan.

Een kwestie van bestaan

In Wereldbeelden ging Rondas in gesprek met denkers. In Een kwestie van bestaan denkt Rondas zelf. Al ontwijkt hij ook hier het gesprek niet. Het debat primeert bij hem, maar dan niet aangejaagd door de sociale media, direct en impulsief, zonder remmingen.

Een kwestie van bestaan biedt een reflectie op de politiek-culturele problemen van vandaag. Politieke correctheid, islamofobie, natie en identiteit. Beide laatste begrippen zijn met stip de rode draad in dit nieuwe boek.

Ook hier reflecteert hij over denkers en hun publicaties. Maar hij staat ook stil bij het werk van doeners, zoals Volksunieman Willy Kuijpers of veelschrijver Gaston Durnez. Evenzeer komt Soumission van Michel Houellebecq aan bod. Of de rol en het belang van het politieke discours van Bart De Wever.

Wie Rondas een beetje kent, zo schrijft Chris Ceustermans in zijn recensie, weet hoe gedreven hij is door de grote vragen van deze tijd: het samenleven in tijden van versplintering, de rol van de mainstream media, het debacle van links, de spanningen tussen de Vlaamse gedachte en de cultuurwereld en ten slotte de postmoderne geest die doorheen al die thema’s spookt.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Doorbraak redactie