fbpx


Nooit meer Qatar!
Een wereldkampioenschap voetbal in een shariastaat waar vrouwonderdrukking de norm is en homofobie niet eens ongewoon is. Het mensenrechtenverdrag heeft voor het land Qatar een andere betekenis en is hier plots niet meer zo ‘universeel’. Een land als Qatar zet zichzelf zo buitenspel. Geen scheidsrechter die er voor fluit.

Als ik de baas zou zijn van FIFA … sportjournalist en voetbalkenner François Colin schreef er een boek over: Nooit meer Qatar

De toewijzing was het gevolg van interne corruptie – de blamage te veel voor deze voetbalorganisatie. Verschillende van haar ‘leiders’ zijn ondertussen veroordeeld, aldus de flaptekst van het boek.
Bij de bouw van de stadions stierven de voorbije jaren volgens een rapport van de Engelse kwaliteitskrant The Guardian meer dan zesduizend arbeiders als gevolg van vrijwel onbestaande veiligheidsmaatregelen. Voldoende voor een nieuwe ‘Bloed aan de paal’-campagne, zou je denken.

FIFA-baas Infantino maakte zich onsterfelijk belachelijk door als een volleerde Comical Ali voor de televisiecamera’s te beweren dat er ‘slechts drie doden’ waren geteld. Toch trekken sponsors zich terug. Het woestijnland ligt onder spreekwoordelijk vuur en heeft intussen toegegeven dat er sprake is van uitbuiting, maar wijst naar privébedrijven. Doorbraakmedewerker Maarten Hertoghs heeft het uitgebreider over deze ethische landmijn in zijn podcast elders op Doorbraak.
Dezelfde Infantino noemt het nu ‘de hypocrisie van het Westen’, want hij werd ‘als kind ook bespot vanwege zijn rood haar en sproeten..’ Geen verder commentaar nodig dus. Johan Sanctorum schreef er net een stukje over: ‘Drieduizend jaar excuses en dan komt u er nog goedkoop vanaf!’

Nooit meer Qatar is een pamflet over de toestand in het land. Een reconstructie van hoe het WK 2022 aan Qatar is toegewezen.
En verder een overzicht van acties, demonstraties en protesten rond internationale voetbalevenementen sinds het eerste WK in 1930.
De auteurs nodigen invloedrijke voetbal- en clubsupporters ook uit om na te denken over Wat als ik de baas zou zijn van de FIFA … en over de ideale voetbalwereld.

Nooit meer Qatar is ons boek van de week en uiteraard verkrijgbaar in onze webwinkel boeken.doorbraak.be

Bestel hier uw exemplaar

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Boekenteam

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.