fbpx


kempen

De Kempen en de Belgische revolutie — in promotie
De stomme van Portici: doet dat nog een belletje rinkelen? Na de opvoering van die opera op 25 augustus 1830 ontstonden er onlusten in Brussel. Die onlusten kwamen vooral van de werkende klasse: velen waren werkloos, de oogst was mislukt en de bevoorrading kwam meer en meer in het gedrang. De Belgische ‘revolutie’ was een sociale opstand, die echter snel door de burgerij werd gekanaliseerd. Hén ging het wel voor de wind, hun welvaart nam alsmaar toe en ze steunde vooral de politiek van Willem I.
Zij vroegen aan prins Willem van Oranje om te bemiddelen bij zijn vader en een administratieve scheiding te bepleiten tussen Noord en Zuid. Willem I weigerde toe te geven en dat leidde snel tot een escalatie. De onlusten namen uitbreiding en de burgerwacht verloor alle controle: het moment voor het Nederlandse leger om op 23 september Brussel te bezetten. Revolutionairen en leiders van de burgerwacht vonden mekaar in een comité dat hun gezamenlijk verzet tegen den ‘Hollander’ organiseerde. In de nacht van 26 op 27 september 1830 blies het Nederlandse leger de aftocht. Het voorlopig comité vormde zich om tot Voorlopig Bewind, dat op 4 oktober 1830 de onafhankelijkheid uitriep. Vive la Belgique!

Hoe hebben de mensen in de Kempen de Belgische opstand van 1830 beleefd?

In de historische streekroman Oproer in de Kempen vertelt Julius Schellens het verhaal van Ward, een veteraan van de Boerenkrijg en Adriaan, een brouwerszoon uit Hulshout en hoe eerst de Fransen en daarna de al even gehate Nederlanders uit ons land verdreven werden.
Fictie en non-fictie lopen door elkaar, gefantaseerde personages en historische figuren gaan hand in hand.
Te midden het oorlogsgeweld en de dramatische gebeurtenissen, leren we Machteld kennen, misschien wel het meest wijze personage in dit historisch gefundeerde fresco. Een vrouw om naar te luisteren én om verliefd op te worden.

Oproer in de Kempen is ons boek van de week: u vindt het in onze boeken.doorbraak.be boekhandel.
De verzendkosten nemen we graag op ons.

Bestel hier uw exemplaar met gratis verzending

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.