fbpx


Televisie: de kruistocht tegen al wat mooi en waardevol is
‘Een dorre woestijn, waar middelmaat heerst en debiliteit de hoogste ambitie is’

De treurbuis, zoals televisie al langer genoemd wordt, maakt zich elke dag waar. Met programma’s als Boer zoekt vrouw, Blind gekocht, Blind getrouwd, De Kampioenen (in oneindige herhalingen als was het voor de kijker druppelsgewijs een chinese marteling ) Temptation island, B&B zoekt lief, Saar in het bos, Buurman, wat doet u nu … is de bodem al lang bereikt.
(Een programma als Ik wil een kind werd na vele verbolgen reacties toch maar afgevoerd.)

The bottom is the limit

Columnist Frederik De Backer houdt het voor ons in de gaten in een wekelijkse rubriek met als leidraad ‘VTM voert een kruistocht tegen alles wat mooi en waardevol is’.
‘Een criticus als De Backer’, schrijft onze medewerker Luckas vander Taelen in zijn recensie elders op Doorbraak, ‘durft er ons aan te herinneren dat het niet fout is om kwaliteit te verkiezen boven middelmatigheid. De Backer is onverbiddelijk in het neersabelen van wat niet anders dan slecht gemaakte en voorspelbare programma’s genoemd moet worden. Zonder aarzelen beschrijft hij het tv-landschap van vandaag als ‘een dorre woestenij’ waarbij elke vorm van creativiteit het moet afleggen tegen de zoektocht naar de gunst van het publiek.’

Zijn columns zijn overtuigend en bijzonder goed geschreven in een literaire barokke stijl en zijn niet vies van gewaagde vergelijkingen, maar op geen enkel moment vliegt hij uit de bocht, aldus onze recensent. De literaire lat van De Backer ligt niet bepaald laag. Dat maakt deze columns tot lezenswaardige blijvers, waar geen houdbaarheidsdatum op staat.

Hij mag zich dan wel vrolijk maken over hoe slecht televisie wel kan zijn, aldus vander Taelen, hij ziet er toch een middel in om ‘de debiliteit te ontstijgen in plaats van ze te omarmen.’ ‘Media bepalen de mensen, niet omgekeerd. Geef het volk inhoud, ‘hoopt hij ‘en wie weet geeft het daar ooit blijk van.’

Ondertussen kijken jongeren al veel langer naar wat het wereldwijde net aan ‘content’ biedt – het saaie menukaartje van de televisieomroepen wordt al langer aan de kant geschoven en genegeerd. Televisie in zijn oude vorm is haast  dood en begraven. 

Het boek is beter. Het televisielandschap omgespit is verkrijgbaar in onze Doorbraak boekenwinkel

Bestel hier uw exemplaar.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Boekenteam

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.