fbpx


We verdedigen onze manier van leven
Nooit meer oorlog, was de leuze. Maar vijf maanden geleden brak de hel los in Oekraïne. Het onverwachte was plots realiteit: een oorlog op Europese bodem. Meer centen voor het leger en een versterkt mandaat voor de NAVO zijn plots geen taboe meer. (Lees hierover het recente NAVO boek van Theo Francken)

Een wereldwijde impact, militair en economisch

Luc De Vos, gewezen professor Belgisch Buitenlands Beleid (KUL) en hoogleraar Krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, meent dat de strijd in Oekraïne overduidelijk aantoont dat we nog altijd ‘een klassiek leger met artillerie nodig hebben en soldaten die echt kunnen vechten’.
Heel Europa heeft het blijvende belang van zo’n klassiek leger jarenlang onderschat, maar weinig landen hebben het zo zwaar onderschat als België.’
U leest er meer over in het interview met prof. De Vos elders op Doorbraak.

Het gaat immers om veel meer dan dat beperkte territorium. We verdedigen onze manier van leven. Maar ook daarvoor hebben we een performant leger nodig, aldus De Vos.

Zijn nieuwste boek Strategie en tactiek brengt de geschiedenis van de krijgskunst terug op het wereldtoneel. De oorlog in Oekraïne maakt dat pijnlijk duidelijk. Oorlogen zijn breuklijnen, ze laten littekens na met jarenlange impact op de internationale relaties. Tot ver na het sluiten van het vredesverdrag blijven de gevolgen nazinderen.

 

Inzicht in de westerse oorlogsgeschiedenis

De Vos brengt meteen inzicht in de strategie en tactiek van de krijgskunst. Helder en toegankelijk fileert hij de westerse oorlogsgeschiedenis, van de prehistorie tot vandaag. Hij brengt de principes en de regels van het oorlogvoeren in kaart – te land, ter zee of in de lucht en laat de belangrijkste militaire theoretici uit de Chinese, Romeinse en Europese geschiedenis aan het woord. Aan de hand van zes cruciale veldslagen in de wereldgeschiedenis toetst hij de theorie aan de praktijk.

De overheersende rol van de media, de subtiele psychologische strategieën zoals fake news en valse vlag-operaties slaan de brug naar de actualiteit. Meer dan ooit wordt de oorlog uitgevochten op het internet.
Strategie en tactiek is verkrijgbaar in onze webwinkel.

 

Bestel hier uw exemplaar

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

boekenteam

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.