fbpx


Wildevrouw

Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers nieuwste boek in promotie
‘Een sterk verhaal met extra dimensies maar ook een boodschap die te denken geeft.’ En: ‘je ruikt, hoort, ziet en proeft het Antwerpen van voor en tijdens de Spaanse Furie.’ Recensent Frank Hellemans spaart het wierookvat niet in zijn bespreking van de net verschenen nieuwe roman van Jeroen Olyslaegers.

Olyslaegers vorige boek, Wil, was zowel een kassucces als de grote doorbraak van de Antwerpse auteur. Voorheen haalden zijn boeken een dikke duizend exemplaren, vertelt hij afgelopen weekend nog in De Morgen. Maar met Wil, een atypische Vlaamse collaboratieroman, brak hij definitief door. We keken dan ook uit reikhalzend uit naar de lancering van zijn nieuwe grote roman, die er na vier jaar ligt. Met Wil win hij de Prijs van de KANTL voor Proza, de F. Bordewijkprijs én de ter ziele gegane prestigieuze Fintro Literatuurprijs.

Antwerpen

WildevrouwIn Wildevrouw komt ’t Stad tot leven. En dan wel Het Antwerpen van de tweede helft van de 16de eeuw. Een mythische periode, gekenmerktt door opkomende burgerij, vroeg-kapitalisme, handel, boekdrukkunst, cartografie… Een even mythische periode gekleurd door de opkomst van de ‘nieuwe leer’, zoals het calvinisme heette. Antwerpen kende een Beeldenstorm, een calvinistische republiek, een Spaanse Furie. De val van Antwerpen in 1585, toen iedereen die kon lezen en schrijven de stad verliet en Amsterdam en Haarlem groot maakten, is een trauma die de stad pas in de 20ste eeuw te boven kwam.

Jeroen Olyslagers doet je het vroegmoderne Antwerpen proeven, horen en ruiken. Een historische roman zonder weerga, in de goede traditie van Louis-Paul Boon, met een stevige schep menselijk inzicht.

Promotie

Meer zelfs. Nu het einde van het jaar nadert, wordt het lijstjestijd. Frank Hellemans roept Wildevrouw vier weken voor de eindmeet uit tot ‘dé Vlaamse roman van 2020’. Een reden te meer om dit boek in promotie te zetten. Gedurende twee weken kan u het bij Doorbraak aankopen zonder verzendkosten.

Bestel hier uw exemplaar met gratis verzending

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.